Plantaardige, afbreekbare stoffen die de natuur ons schenkt, maken een ware come back in ons interieur! Maar ook hier geldt: mits ze verantwoord zijn vervaardigd en verwerkt. Goede voorlichting en research hierin zijn onmisbaar. Eerlijk geproduceerd, natuurlijke materialen en verantwoorde productie verdienen al onze aandacht. Uiteindelijk bepaalt ecologisch verantwoord consumeren welke kant we opgaan in de toekomst.

De Kracht van Linnen

Linnen is een duurzame stof met de zeldzame eigenschap dat het steeds mooier wordt naarmate het vaker wordt gebruikt. Een ideale basis die elke voorbijgaande trend al tienduizenden jaren overleeft. Met linnen voeg je gelijk meer warmte en een ongedwongen sfeer toe aan je interieur, bij voorkeur zelfs ongestreken. Maar bovenal is linnen een van de meest milieuvriendelijke stoffen, enkel regenwater en lijnzaad is noodzakelijk om een product te creëren die generaties lang meegaat. Het is daarnaast volledig biologisch afbreekbaar en produceert geen afval, aangezien elk onderdeel van de plant in verschillende vormen wordt gebruikt, van voedsel tot isolatie tot papierproductie (denk bijvoorbeeld aan de dollar biljetten).

Narzuta: Eerlijk & Traceerbaar

Zo sprak ik laatst met Alicja Cwikla, eigenaar en oprichter van Narzuta. Vol passie en gedrevenheid deelt ze met mij haar verhaal over haar bedrijf Narzuta.

Na een drukke carrière als tv producer heeft Alicja begin 2019 de sprong gewaagd door haar hectische baan vaarwel te zeggen om duurzame linnen woondekens en beddengoed op de Nederlandse markt te brengen. Belangrijkste uitgangspunt: een eerlijk en traceerbaar product voor zowel natuur en mens. 

MIJN MISSIE IS OM MET NARZUTA EEN PLATFORM TE CREËREN WAARBIJ ELK EERLIJK PRODUCT TERUG TE TRACEREN IS, VAN LAMPEN, BEDDENGOED, KAARSEN TOT AAN MANDEN.

Alicja Cwikla

Gedurende haar onderzoek naar het productieproces van linnen stond ze versteld van het aantal mensen dat betrokken zijn bij de productie van een linnen deken. Ze heeft met veel mensen en vaklui gesproken en stuitte ze gaandeweg op opmerkelijke feiten. Zo wordt het overgrote deel van de vlas geëxporteerd naar China t.b.v. een goedkopere eindproductie om vervolgens weer in Europa te verkopen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd dat er nog maar één overgebleven weverij in Europa actief is. Gewoonweg een doem scenario voor de ambacht van linnen. Uiteindelijk heb je geen flauw idee onder welke omstandigheden de linnen producten uit China geproduceerd zijn of welke chemicaliën eventueel zijn toegevoegd. Kijk dan ook altijd naar het label voordat je een deken koopt. Nog niet te spreken over de onnodige logistieke stromen. Alicja dacht: dit kan en móet anders!

Het productieproces van Narzuta ziet er als volgt uit:

  • Het vlas waar linnen van wordt gemaakt groeit in Nederland, België en Frankrijk
  • De garen worden gemaakt in Polen
  • De stoffen worden geweven in Litouwen


Alicja is enorm betrokken bij het productieproces, van de vlasplantage in Nederland en de weverij in Litouwen tot het uiteindelijke ontwerp. Ze heeft alles met eigen ogen gezien en deelt haar verhaal en haar linnen feitjes vol enthousiasme op haar
Instagram. Hier krijg je een uniek kijkje achter de schermen en neemt ze je mee in haar creaties. Beelden en informatie die je doorgaans niet ziet of hoort bij het kopen van een plaid. Maar haar aandacht voor de kleine details stopt hier niet.

De aankoop van een deken wordt des te bijzonder gemaakt door het prachtig te verpakken (ook dit is van gerecycled materiaal). Elke deken wordt met veel zorg verpakt in een luxe zwarte magneetdoos, een speciaal cadeau voor jezelf of iemand anders!

Laat je betoveren door de unieke combinatie van traditioneel vakmanschap en hedendaags design. Welkom in de wereld van Narzuta, waar comfort een verhaal vertelt.