Badkamer renovatie stressvol? Voorkom deze 6 meest gemaakte fouten

Er komt zoveel kijken bij het verbouwen van een badkamer dat alle opties, afwerkingen en materiaalkeuzes op een gegeven moment gaan klinken als een vreemde taal. Een goede voorbereiding en planning kan het verschil maken tussen een nachtmerrie van een verbouwing die uiteindelijk eindigt in een badkamer waar je maar genoegen mee neemt of een renovatie die resulteert in de badkamer van je dromen.

In deze blogpost lees je hoe je de meest gemaakte fouten bij een badkamerrenovatie kan voorkomen om zo het maximale uit je ruimte én investering te halen.

1. Geen grondige analyse vooraf zorgt voor spijt op lange termijn

Als je uit alle enthousiasme meteen gaat slopen en niet eerst goed nagaat wat je nodig hebt, zal je al snel tegen dingen aanlopen in je badkamer die eigenlijk beter of anders hadden gemoeten, en dat is echt zonde. Een renovatie van een badkamer doe je niet zomaar even tussendoor maar moet jou (en je gezin) een lange tijd van veel plezier en gemak kunnen voorzien.

Voorkom deze 7 meest gemaakte fouten bij een badkamer renovatie

Daarom is het zo belangrijk om bij de start van elke renovatie (maakt niet uit welke) te beginnen met het analyseren van je leefstijl, wensen en eisen, met een sterke focus op functionaliteit. Wat mis je in je huidige badkamer? Wat kan beter? Waar heb je meer behoefte aan? Probeer hierbij ook rekening te houden met eventuele veranderingen op lange termijn, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding. Zo creëer je niet alleen een badkamer die mooi uitziet maar ook een ruimte die efficiënt en functioneel is ingedeeld volledig afgestemd op jouw behoeften. 

2. WC centraal plaatsen

Ik zie het (helaas) vaker voorbij komen: de wc centraal en in het zicht plaatsen. Probeer ervoor te zorgen dat het toilet niet het eerste is dat je in de badkamer ziet en vermijd zichtlijnen vanuit aangrenzende kamers. Indien de ruimte het toelaat, plaats ik de douche en wc apart in mijn ontwerpen, met bijvoorbeeld een scheidingswand. Hierdoor kan iemand douchen terwijl iemand anders zich klaarmaakt bij de wasbak. Een scheidingswand neemt maar een minimale ruimte in maar verdubbelt de functionaliteit van de badkamer. Daarnaast worden badkamerdeuren vaak opengelaten, en de wc is niet iets waar je altijd tegen aan wilt kijken. 

Essentiële tips voor een badkamer verbouwen
Brick wall: Calx Kalei White Woodwork: Traditional Paint high-gloss Silk White

3. Te weinig tot geen functionele opbergmogelijkheden

In de kleinste ruimtes ligt rommel en chaos al snel op de loer. Crèmes, föhn, bad speeltjes, stijltang, tandenborstels, handdoeken, make-up, scheerapparaat, borstels en kammen (ik kan nog wel even doorgaan) moeten makkelijk opgeborgen kunnen worden. Met de juiste opbergmogelijkheden creëer je een rustige en overzichtelijke badkamer. 

(Elektrische) tandenborstels en scheerapparaten kunnen bijvoorbeeld worden opgeborgen in een spiegelkast, ondiepe lades met verdelers zijn ideaal voor make-up, handdoeken en veel gebruikte toiletartikelen kunnen op wandplanken of niches worden geplaatst.

Badkamer renovatie stressvol? Voorkom deze 7 meest gemaakte fouten
Opbergmogelijkheden voor een kleine badkamer
Opbergmogelijkheden in de badkamer

4. Geen rekening houden met afmetingen, leefruimte en dimensies

Waarschijnlijk heb je al een showroom bezocht of door verschillende magazines gebladerd om inspiratie op te doen voor de renovatie van je badkamer. Maar deze grote showroommodellen representeren niet de gemiddelde grootte van een Nederlandse badkamer. Om te voorkomen dat je een te groot (of juist te klein) badkamermeubel, douche, bad of wc aanschaft is het handig om je badkamer eerst op schaal in te tekenen. Zo kun je ook veel gerichter je aankoop doen omdat je precies weet welke afmetingen mooi passen in je badkamer.

Houdt bij de keuze van je sanitair ook rekening met de relatie tussen de afmetingen en bewegingen, zoals bij het afdrogen, een kastje open maken, de deur die naar binnen open gaat.

Tip: meet alles voor de zekerheid 2 keer op en markeer de afmetingen met tape in je badkamer.

5. Zonder budget de badkamer verbouwen

Nog voordat je begint met renoveren moet je goed nadenken over hoeveel geld je bereid bent te investeren. De grootte van de badkamer, de kwaliteit van de materialen die je wilt gaan toepassen en of je van plan bent een deel van het werk zelf te doen, kunnen allemaal van invloed zijn op de totale kosten van een verbouwing. Hou rekening met de prijs van nieuwe badkamermeubels, kranen, wand- en/of vloertegels, accessoires en verlichting. Maar dat is nog niet alles, want andere zaken, zoals de afvoer van het puin, de betegeling, het kitwerk, de montage, het sloopwerk en de ventilatie zijn niet gratis. De prijs van van een badkamer renovatie kan variëren van een paar duizend euro voor het opfrissen tot tienduizenden euro’s voor een grote badkamer waarin kwalitatieve materialen in zijn verwerkt. 

In de badkamer renovatie planner is o.a. een handige budgetplanner opgenomen. Hiermee krijg je een duidelijk overzicht wat je maximaal per onderdeel wilt uitgeven en waar precies de hoogste kosten liggen.

Dakkapel indeling badkamer

6. Geen rekening houden met (oud) leidingwerk zorgt voor onaangename hoge kosten

Het verleggen van leidingen van zelfs maar een meter kan aardig in de kosten oplopen. Kijk nog eens goed naar de indeling van je badkamer en probeer het zodanig in te delen dat je geen leidingwerk hoeft te verplaatsen, dit kan je aardig wat centjes besparen wat je weer kan uitgeven aan mooie wandtegels of dat prachtige ligbad.

Badkamer renovatie stressvol? Voorkom deze 7 meest gemaakte fouten

Een renovatie kost tijd, geld en misschien zelfs een paar grijze haren. Maar met een goede voorbereiding en planning, zal je investering de moeite waard zijn. Hulp inschakelen van de juiste professionals kan veel hoofdpijn vermijden. Wie weet ben je het overzicht even helemaal kwijt met je huidige badkamer verbouwing en heb je even een zetje in de juiste richting nodig of misschien heb je wel meer hulp nodig bij het ontwerpen van je badkamer. Neem gerust contact op, ik denk graag met je mee!

Neem contact op

Leave a Reply