The Magic of Christmas

Het jaar loopt ten einde. De eerste heftige westerstormen tussen zware plensbuien bezorgden al de nodige overlast. Tuin- of balkonkussens zijn opgeborgen. De verweerde hortensia’s verkleuren in subliem roestachtige tinten. Brandende kaarsen, languit op de bank, een knuffelende plaid bij aromatische thee van kaneel, anijs en citroen versterken de sfeer in huis. Het laatste seizoen weerspiegelt het feest van het licht, huiselijke warmte, slowing down, wederom bezinning, nieuwe momenten in tijd om nooit te vergeten. 

Tijdens de laatste weken halen we nog eens alles uit de kast, de laatste sprint van 2019. Het culturele erfgoed van Sinterklaas en Zwarte Piet lijkt noodgedwongen op z’n retour en maakt gestaag plaats voor het ‘Santa Claus’ fenomeen. Uitzonderlijk vroeg liggen naast gekruide pepernoten en zoete amandelstollen nieuwe kerstdecoraties geëtaleerd. De nieuwste trends in ornamenten en kleurvoorschriften geven aan hoe ’t dit jaar weer anders moet. Buiten verschijnen geleidelijk sfeervolle lichten van fonkelende guirlandes en sterren, zwevend boven nu drukbezochte winkelstraten. Uitbundige kerstbomen bij winkelcentra verleiden aanvullend tot ultieme knusheid. Ook in voortuinen en binnenshuis slaat de decoratieve woede definitief toe. De ‘Halloween’ pompoenen zijn in de kliko gestort, vervangen door een vers geurende dennenkrans die bezoekers aan de voordeur verwelkomen. Van zolder, kelder of bergruimte worden de slapende dozen met decor van vorig jaar haastig wakker geschud.

Daarnaast wordt de jaarlijkse lijst aan urgente handelingen er niet korter op. Cadeau ’s staan met stip bovenaan, inpakpapier, koekjes bakken, een kerstlijst op spotify samenstellen, het kerstdiner, de tafeldecoratie, prosecco en voorraad tijdig in huis halen. Persoonlijk doe ik niet aan een jaarlijkse inhaalslag vol stressvolle acties. Less is more!

Sinds jaren houd ik thuis de decoratie in stand. Traditionele, klassieke kleuren zoals rood en groen in combinatie met goud- en zilverachtige accenten verliezen naast de vluchtige trends nooit zijn waarde. De boomornamenten zijn veelal een verzameling aan versieringen van Kerstmarkten in binnen- en buitenland elk met zijn eigen verhaal, vooral van de dierbare stukken van mijn oma en moeder. Ze betekenen symbolen van gekoesterde momenten en geliefde herinneringen die niet te vervangen zijn.

Het is nu nog wachten op de sneeuw… The Magic of Christmas.

Wij wensen jullie een bijzondere Kerst en geweldig 2020!

Leave a Reply