De Diversiteit Van De Landelijke Interieurstijl

De landelijke interieurstijl is één van de oudste designstijlen en refereert naar de tijd van het leven op het platteland (country living). De traditionele landelijke stijl laat zich met name kenmerken door grote, open kamers met oude houten balken en/of pilaren, een open haard, geschilderde bakstenen en imperfecte details. De inrichting en het ontwerp zijn zodanig functioneel ingericht en samengesteld om een warm, rustiek interieur te creëren. De stijl leent zich perfect uit voor de liefhebbers van antiek, klassieke kunstwerken, symmetrie en andere designelementen die een rijke geschiedenis hebben.

Natuurlijke Materialen

De landelijke interieurstijl kent veel (culturele) varianten die refereren naar een specifieke tijd / periode en traditionele stijl van een bepaald land met zijn culturele karakteristieke kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan French Country, English Country, American Country, Scandinavisch, Italian Country (Toscaans landelijk) en Modern Landelijk. Onderling verschillen de stijlen van elkaar maar wat ze met elkaar gemeen hebben, is een ongedwongen sfeer met de nadruk op natuurlijke materialen die vaak in een onafgewerkte of verweerde staat zijn, natuurlijke kleuren en vooral een eenvoudige, gastvrije uitstraling die gezellig en warm aanvoelt. De ingetogen kleurtinten bestaan voornamelijk uit lichte kleuren zoals (gebroken) wittinten, neutrale tinten  en/of  diepe tinten als accentkleuren.

De moderne interpretatie van de verschillende stijlen biedt vandaag de dag oneindig veel mogelijkheden om een individuele stijl te creëren door moderne en traditionele elementen met elkaar te combineren. Ik zal dieper ingaan op een drietal varianten die men in Nederland minder vaak aantreft maar die mooi weergeven hoe traditionele elementen samenkomen met hedendaagse functionaliteit.

 

Kleurinspiratie Landelijk Interieur

French Country

RUSTIEK CHIC
Photo by Home Design & Decor MagazineBrowse bedroom photos

Ruw gebeitste of geverfde pleisterwanden, forse balkenplafonds en muren, subtiel bewerkte houten details geven
structuur en eenvoud. Het is ook gebruikelijk om een vleugje goud en/of zilver toe te voegen aan een van het interieur. Vergulde decoratieve objecten ziet men dan ook geregeld terug. Franse aristocraten begeerden zilver vanwege het nut en de inherente waarde ervan. Het interieur is rijk aan details dat rustiek en toch chique is. Het kleurenpalet omvat, door de zon geïnspireerde mediterrane diepe en heldere kleuren, zoals aubergine, lavendel, geel en azuurblauw die o.a. terugkomen in bloemen- en dierenpatronen.

 

English Cottage

Shabby Chic
 

De Engelse cottage stijl ademt een ontspannen en comfortabele sfeer met veel natuurlijk licht met een mix van verweerde stukken van (geverfd) hout, zoals eiken. Er wordt veel gebruikt gemaakt van patronen en prints, bloemenprints en strepen en plaids. Behang in bloemenpatroon is haast niet weg te denken uit deze interieurstijl.Prachtige bloemstukken en planten trekken het buitengevoel door naar binnen en helpen om dat knusse thuisgevoel te creëren. Denk aan comfortabele retromeubels, unieke tweedehands vondsten op de rommelmarkt en een mix van verweerde stukken gemaakt van (geverfd) hout en riet maken geheel shabby chic: een gezellig “rommeltje” .

 

Coastal

beach house

Dat een coastal interieurstijl alleen draait om nautische motieven en verweerde houten elementen is verleden tijd. Een stijl die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden en ondertussen ook al een aantal varianten kent, waaronder American Coastal (denk aan de Hamptons stijl), Mediterraans en Bohemian. De kustlook heeft een luchtige uitstraling en refereert naar het leven in een strandhuis. Natuurlijk daglicht heeft een cruciale rol bij het creëren van die frisse en ontspannende uitstraling. Om het natuurlijk daglicht optimaal te kunnen reflecteren, fungeert wit als hoofdtoon binnen het interieur. Ondertonen zijn voornamelijk in pasteltinten, zoals aqua, zeegroen of blauw.

Leave a Reply