De vloerkleed koopgids: vermijd deze fouten

Een vloerkleed maakt een interieur helemaal af, het voegt een gevoel van warmte en comfort toe, terwijl je ook kan spelen met kleur en textuur. Het verbindt als het ware alle elementen met elkaar en kadert daarmee specifieke functies af binnen een (open) ruimte, zoals de woonkamer, de slaapkamer en de eetruimte, maar ook bijvoorbeeld de buitenruimte. Daarnaast werken ze ook nog eens geluiddempend. Kortom: een vloerkleed is een onmisbaar item in het interieur.

Maar het foute vloerkleed kan een interieur ook volledig breken, van de verkeerde afmeting tot de foute materiaalkeuze. Ze komen in allerlei verschillende maten, vormen en materialen en dat maakt het kiezen van het juiste kleed er niet makkelijker op. Van hoogpolige vloerkleden voor extra warmte en huiselijkheid in een modern interieur tot vintage kleden voor een nostalgische sfeer. De keuze is reuze! 

Lees verder voor mijn tips over hoe jij het juiste vloerkleed voor jouw interieur kiest zonder deze meest gemaakte fouten te maken. Een vloerkleed is immers een investering die je bij voorkeur in één keer goed wilt doen.

De vloerkleed koopgids: vermijd deze meest gemaakte fouten

Een te klein vloerkleed maakt de ruimte kleiner

Bij het kiezen van een vloerkleed spelen de afmetingen een cruciale rol, maar toch is een te klein vloerkleed één van de meest gemaakte fouten die worden gemaakt. Een te klein vloerkleed voelt een beetje verloren aan in een  ruimte terwijl een te groot vloerkleed de ruimte optisch kleiner maakt. De meubels staan niet met elkaar in verbinding waardoor de functies van de ruimtes niet zichtbaar zijn en daardoor “rommelig” oogt. Vooral in een open concept waar de keuken en woonkamer één ruimte vormen wil je dit liever vermijden.

Vaak ligt de prijs ten grondslag bij de keuze van een (te) klein kleed omdat de kleinere formaten nou eenmaal goedkoper zijn. Maar in dat geval kun je nog beter geen vloerkleed plaatsen en doorsparen voor een groter formaat. Het zou namelijk erg zonde als alles in je interieur klopt maar dat het vloerkleed uiteindelijk geen mooi geheel vormt met de rest.

Als algemene vuistregel kun je aanhouden om de voorpoten van de bank op het vloerkleed te plaatsen, met minstens 20-30 cm aan elke kant. Alle poten van de meubels op het vloerkleed is ook mogelijk, let dan wel dat je voldoende ruimte tot aan de muur overlaat.

  • Tip: Schilderstape is een ideaal hulpmiddel om te bepalen welk formaat vloerkleed het beste past in jouw interieur

Verkeerde materiaalkeuze voor druk bezochte leefruimtes

Vloerkleden komen allemaal in allerlei verschillende materialen en elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Zo zijn bijvoorbeeld wollen kleden zacht, jute kleden zijn duurzaam en katoenen kleden zijn onderhoudsvriendelijk. Maar dat maakt ze niet allemaal geschikt voor dezelfde ruimtes en/of functies.

Het juiste materiaal kiezen voor de ruimte is dan ook erg belangrijk om lang te kunnen genieten van je vloerkleed. De keuken, eetkamer of entree zijn druk bezochte ruimtes die snel rommelig en vies kunnen worden. Overweeg hier daarom duurzame materialen die makkelijk schoon te maken zijn, zoals katoen of synthetische vezels.

Stel jezelf daarom eerst de vraag “Hoe wordt de kamer gebruikt? En door wie? Maken kinderen en/of huisdieren gebruik van het kleed? Is het een drukbezochte ruimte?”. De antwoorden zullen je goed open weg helpen bij het bepalen van de juiste materialen voor je vloerkleed. 

De vloerkleed koopgids: vermijd deze meest gemaakte fouten
  • Natuurlijke vezelsGemaakt van jute of sisal. Deze materialen zijn sterk, duurzaam en van nature brandvertragend. Ze verbeteren ook de luchtkwaliteit doordat ze giftige stoffen in de lucht kunnen absorberen. Vloerkleden van natuurlijke vezels zijn ideaal voor drukbezochte ruimtes, zoals gangen en keukens. Ze zijn makkelijk te stofzuigen maar vlekken zijn niet altijd makkelijk te verwijderen.
  • Synthetische vezelsVlekbestendig, duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Polypropyleen is een praktische keuze voor ruimtes waar gemorst kan worden, zoals de keuken, de eethoek of de kinderkamer. Overigens zijn synthetische vezels ook de beste keuze voor een buitenkleed in de tuin of op het balkon.
  • KatoenKatoen is een sterk, veelzijdig en relatief goedkoop natuurlijk product. Het nadeel is dat vlekken meestal snel zichtbaar kunnen zijn (uiteraard afhankelijk van de kleur van het kleed) maar het materiaal is gelukkig wel heel makkelijk schoon te maken.
De vloerkleed koopgids: vermijd deze meest gemaakte fouten

Foute kleur en/of patroon combinaties

Vloerkleden met mooie patronen en kleurcombinaties kunnen een ware blikvanger vormen in een interieur en kunnen net dat beetje extra toevoegen wat een kamer nodig heeft.  De sleutel tot een kloppend mooi geheel is om je kleurenpalet terug te laten komen in het vloerkleed. Neem alle gebruikte kleuren en materialen, van de raambekleding en het behang tot aan de bank en de sierkussens, mee in je uiteindelijke keuze. Zo zorg je ervoor dat alle elementen goed op elkaar zijn afgestemd. Blijf je toch twijfelen over welke kleur goed zou kunnen passen? Effen en neutrale kleuren, zoals een sisal of jute vloerkleed, zijn altijd een goede en veilige keuze.

Voor een vintage uitstraling is een Perzisch of Berbers vloerkleed een prachtige toevoeging en kan een prachtig statement item vormen in een interieur. Bij een vloerkleed met patronen is het belangrijk om niet alleen het type patroon mee te nemen in je overweging, maar net zo belangrijk is de schaal van het patroon. Een te klein patroon kan in een kleine ruimte al snel druk en rommelig aanvoelen. Kijk ook naar de patronen die al voorkomen in je interieur, in bijvoorbeeld de kussens of het behang. Voor welke kleuren of patronen je uiteindelijk kiest, hangt dus af van welke stijl en sfeer de ruimte moet uitstralen.