Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en ons welzijn. We slapen ongeveer een derde van ons leven, dat is gemiddeld genomen maar liefst 32 jaar! Van geluidsoverlast op straat of van de buren tot een niet verduisterde slaapkamer, het zijn allemaal factoren die onze nachtrust kunnen verstoren. Factoren waar we vaak geen invloed op hebben. Niet lekker kunnen slapen door een lichtstraaltje dat naar binnen schijnt gedurende de nacht of een vroege zomerochtend is één van de factoren waar we wel invloed op hebben. Een donkere slaapkamer kan een positieve bijdrage hebben om beter te slapen en uitgerust wakker te worden. Gelukkig kunnen we onze slaapkwaliteit verbeteren door met een aantal dingen rekening te houden bij de aanschaf van de juiste raambekleding in de slaapkamer. Want hoe zorg je voor een slaapkamer die voldoende en volledig verduisterd is?
Materiaal
Het materiaal van de gordijnen zegt veel over de hoeveelheid licht die ze tegenhouden. Over het algemeen geldt: hoe dikker en zwaarder de stof, hoe meer licht het zal tegenhouden. Afhankelijk van de mate verduistering die je graag wenst, heb je de keuze uit inbetweens, vitrages, vouwgordijnen en overgordijnen die verduisterende, semi-verduisterende en lichtdoorlatende eigenschappen kunnen hebben. In de slaapkamer kun je het beste daarom kiezen voor gordijnen van dikkere materialen zoals fluweel, velours of dicht geweven stoffen.
Verduisterende gordijnen
Verduisterende gordijnen kunnen een groot verschil maken in hoe donker je slaapkamer uiteindelijk is. Ze zijn aan de achterkant gevoerd om ervoor te zorgen dat er geen licht door de stof komt. Door de isolerende werking is de slaapkamer gedurende de zomer koeler en in de winter warmer. Zo creëer je een aangename temperatuur in de slaapkamer gedurende de wisselende seizoenen. Daarnaast hebben verduisterende gordijnen ook nog eens een geluiddempend effect die geluidsoverlast op straat kan beperken. Omdat de achterkant gevoerd is zullen de gordijnen niet of minder snel verkleuren, zo wordt de originele kleur van de gordijnen langer mooi behouden.
Vitrages (ook wel bekend als glasgordijnen) combineren met verduisterende overgordijnen zijn een populaire combinatie voor de slaapkamer. Zo kun je overdag alsnog genieten van gedempt binnenkomend daglicht, zonder te hoeven in te leveren op je privacy. Bijkomend voordeel is dat twee lagen raambekleding ook nog eens isolerend werken.
Afmetingen
De afmetingen van de gordijnen zijn minstens net zo belangrijk als het materiaal en de voering, misschien zelfs nog belangrijker. Als verduisterende gordijnen niet de juiste afmetingen hebben voor het type raam, verliest de raambekleding eigenlijk volledig zijn functie in de slaapkamer omdat de ruimte niet volledig verduisterd wordt. Zorg ervoor dat de gordijnen minstens twee keer de breedte van je raam zijn, zodat ze helemaal langs de wanden hangen en geen enkel lichtstraaltje naar binnen kan schijnen. Daarnaast ziet het visueel er veel mooier uit als gordijnen elkaar een beetje overlappen als ze gesloten zijn.
Wat betreft de lengte kun je het beste kiezen voor gordijnen die 15-30 cm langer zijn dan de hoogte van je raam. Zo ben je ervan verzekerd dat de gordijnen de volledige lengte van je raam bedekt en voorkom je dat door eventuele kiertjes alsnog licht naar binnen spiekt. Voor een ruimtelijk effect zijn kamerhoge (van plafond tot aan de vloer) gordijnen een goede keuze.
Ophangsysteem
Het ophangsysteem van gordijnen kan ook een grote invloed hebben op hoe goed de slaapkamer verduisterd wordt. Een ophangsysteem dat strak tegen het raamkozijn zit of aan het plafond zorgt ervoor dat er geen licht langs de zijkanten van de gordijnen binnen kan schijnen. Let hierbij ook op het gewicht van de gordijnen, de rails moeten namelijk de capaciteit hebben om zware verduisterende gevoerde gordijnen te kunnen dragen. Dit is vooral het geval bij brede en hoge ramen. Je hebt ook nog de optie om een roede te gebruiken in plaats van een rail, op deze manier kun je de gordijnen dichter tegen het raam plaatsen, maar ook aan het plafond.