Maak zelf een krans van gedroogde bloemen

DIY: Herfstkrans Met Gedroogde Bloemen

De hitte van de afgelopen zomer is rap op haar retour. De dagen en nachten koelen af en de natuur gaat weer op weg naar herstel, naar rustigere momenten. Langzaamaan verkleuren de felle koele kleuren van het afgelopen seizoen in warme aardse tinten. Het wonderlijk wisselend kleurenpallet kan buiten overal worden bewonderd in onze bossen, op de heiden, venen en in de zuidelijk glooiende heuvels. 

Onze ‘oude’ dagelijkse gang is echter hoe dan ook nog steeds verstoord maar ondanks, proberen we het vertrouwde ritme alsnog te volgen. Thuis gaan eerder de lampen aan, de eerste voorraad geurkaarsjes zijn ingeslagen en de seizoenversiering ondergaat geleidelijk een wisseling van de wacht. Enkele verweerde hortensia’s uit de tuin vinden een nieuwe bloeitijd binnenshuis en een eerste herfstboeket siert de salontafel. 

Het nieuwe jaargetijde inspireert tot nieuwe decorstukken. Een oude twijgenkrans vormt de ondergrond voor een subtiele herfstkrans, samengesteld met enkele verzamelde takjes, gedroogd blad, kunstbesjes en diverse graspluimen in neutrale tinten.

Met zelf samengestelde seizoenskransen introduceer ik de wisselende seizoenen in het interieur. Je kan ze bijvoorbeeld aan de voordeur hangen of op een prachtige statement spiegel. Het werkt voor mij heerlijk mediterend om de verschillende soorten te verschuiven en te schikken om uiteindelijk een prachtig geheel te krijgen. Zo nu en dan een stapje terug, kijken, observeren, overleggen, re-arrangeren. Het subtiel verloop van tinten en materiaal, geen schreeuwende manifestatie maar rust en kalmte.

Lees snel verder hoe je thuis zelf een herfstkrans van gedroogde bloemen kunt maken! 

Wat heb je nodig?

  • Schaar
  • Binddraad
  • Knijptangetje
  • Een krans naar keuze
  • Gedroogde bloemen

Gedroogde bloemen zijn tegenwoordig niet meer weg te denken in een interieur. Je hoeft gelukkig niet ver te zoeken voor mooie boeketten of gedroogde granen en grassen, ze zijn in allerlei prachtige soorten kleuren en maten online verkrijgbaar. Je kan de krans persoonlijker maken door wat vondsten uit je tuin of het bos toe te voegen. Denk aan dennenappels, kastanjes, besjes, blaadjes, hortensia, gipskruid en diverse soorten granen en grassen. Bij Bries aan zee,  Etsy en Bol.com  vind je bijvoorbeeld mooie droogbloemen.

Voor deze herfstkrans heb ik droogbloemen en kunstbloemen gecombineerd. Ik heb o.a. de volgende droogbloemen gebruikt:

  • Gedroogd Kanariegras
  • Gedroogde Eucalyptus
  • Pampas gras

Stel een kleurenpalet samen voordat je creatief aan de slag gaat. Het maakt het selecteren van de kleuren en type droogbloemen een stuk makkelijker, je behoudt de focus welke sfeer je wilt gaan uitstralen. Voor een herfstkrans zit je met dit warme kleurenpalet altijd goed.

Aan de slag!

Bundel verschillende droogbloemen samen tot ongeveer 4 à 6 bosjes. Maak ze vervolgens vast met het wikkeldraad. Wees wel voorzichtig, droogbloemen zijn erg kwetsbaar.

Leg de gebundelde bosjes (ik heb 4 bosjes gebruikt) in de vorm van de krans om een idee te krijgen van de vorm en uitstraling. Is de krans voor je gevoel nog te leeg? Maak dan gerust wat meer bosjes. Leg de bosjes opzij en  bewaar ze in de vorm die je in deze stap hebt gemaakt.

Bevestig lange, piekerige takken rondom de krans en zet ze vast door een klein stukje binddraad te binden om te bevestigen. Vervolgens plaats je de eerder weggelegde bosjes op de krans en maakt deze ook weer vast met binddraad.

Nu is het tijd om alles mooi op te vullen! Ga creatief aan de slag en neem lekker je tijd om zachte texturen en andere kleuren toe te voegen. Je kan hierbij denken aan pampas gras, besjes, dennenappels. Pak gerust een lijmpistool erbij om de finishing touches vast te maken indien het wikkeldraad niet volstaat. Vergeet niet om eventueel zichtbaar wikkeldraad te verbergen in deze stap.

DIY: Krans van gedroogde bloemen
Veel plezier!
1 Response

Leave a Reply