DIY: Meubels opknappen met krijtverf

De mogelijkheden die krijtverf biedt zijn eindeloos. De verf is makkelijk te gebruiken, droogt zeer snel (10 minuten) en is geschikt voor verschillende verftechnieken. Ik heb een sterke voorliefde voor het opknappen van een oud meubelstuk om het nieuw leven in te blazen.

Juist de zichtbare beschadigingen vertellen het verhaal van het meubelstuk en maakt het uniek. Elk krasje en deukje horen bij de geschiedenis. Het geeft daarnaast een prachtig natuurlijk contrast in je interieur. En het mooiste van krijtverf is: iedereen kan ermee werken! Laat je niet weerhouden door angst dat je fouten maakt, in dat geval doe je er nog een laagje overheen, schuur je het weer op of geef je het alsnog een ander kleurtje.

Onlangs heb ik de oude eettafel van mijn moeder gekregen. Toen ik mijn ouderlijk thuis verliet, heeft mijn moeder de tafel netjes opgeborgen gezien de tafel te groot was nu ik uit huis ging. Fast forward 15 jaar later heeft ze de tafel aan mij gegeven. Het blijft zo bijzonder om oude spullen jaren later weer terug te zien, de geur herken je zelfs en neemt je mee naar een andere tijd..de tijd van toen. Het is een prachtige tafel maar de originele mahonie kleur past niet helemaal in mijn interieur. 

In eerste instantie wilde ik de natuurlijke uitstraling van het hout behouden, dus gingen we eerst aan de slag met het schuren van de tafel. Vervolgens hebben we de tafel behandeld met gekleurde wasolie voor een beschermlaag en om een oude doorleefde uitstraling te geven.

Ik was meteen op slag verliefd op het resultaat. De kleur past perfect met de rest van het interieur…althans het tafelblad. Zodra we begonnen met de voet en poten had de meubelolie een compleet ander resultaat. Maar helaas niet het resultaat wat ik voor ogen had. Waarschijnlijk omdat het blad van een ander soort hout is gemaakt en er een fineerlaag op zit. De kleur was velen malen donkerder dan het blad en had een groenige ondertoon. Daarnaast pakte de olie niet overal, ondanks flink schuren en ontvetten.

DIY: Meubels opknappen met krijtverf
De gekleurde meubelolie op de voet

Na wat wikken en wegen heb ik besloten om de voet en poten te behandelen met krijtverf en donkere was van Annie Sloan. Ik heb gekozen voor de kleur “Old White”, het is een koele effen witte kleur en vormt een mooi contrast met sterkere kleuren. Door de sterke pigmentatie heb ik de krijtverf eerst aangelegd met water. Ik wilde namelijk geen dekkend effect. De fluweelzachte matte afwerking geeft karakter en sfeer en geen perfect gladde afwerking zoals sommige andere verfsoorten. Als je voor een moderne afwerking wilt gaan kun je je meubelstuk het beste eerst even een beetje opschuren.

Na ongeveer 10 minuten heb ik met bijenwas een beschermlaagje aangebracht. Hierdoor is je meubel waterafstotend en bestand tegen krassen. Gebruik Dark Wax ook om de barstjes in Craqueleur-afwerkingen zichtbaar te maken. Vervolgens heb ik met een kwast de donkere wax aangebracht. Door het laagje naturel wax kon ik de donkerheid makkelijk corrigeren door het met een doek uit te vegen. In totaal heb ik twee lagen donkere wax aangebracht en dit is het eindresultaat. Voor een doorleefder effect kun je het meubelstuk ook na afloop nog hier en daar opschuren.

3 Responses
    1. desert-rose

      He Annemarie, voor het blad heb ik de olie van meubelproducten.nl gebruikt. Daar kun je ook testpotjes bestellen om de kleuren met elkaar te vergelijken. Veel succes!

Leave a Reply