Oude meubels opknappen met krijtverf van Annie Sloan

De mogelijkheden die krijtverf biedt zijn eindeloos. Het is makkelijk te gebruiken, droogt zeer snel én je hoeft vaak je meubelstuk niet eens te schuren en ook niet te gronden. Je kunt het op vrijwel alle ondergronden toepassen: wanden, metaal, kunststof, meubels, stuc, steen, gips en behang. En het mooiste is: echt iedereen kan ermee werken! Laat je niet weerhouden door angst dat je fouten maakt, in dat geval doe je er nog een laagje overheen, schuur je het weer op of geef je het alsnog een ander kleurtje.

Lees snel verder hoe je in één dag jouw oude meubelstuk een nieuw leven kan geven met krijtverf.

1. Ontvetten

Het is belangrijk om het meubelstuk goed te ontvetten. Doe je dat niet, dan zal de verf niet goed hechten. Je kunt hiervoor gewoon een sopje gebruiken of de verfreiniger- & ontvetter van St. Marcs. een 100% biologisch afbreekbaar middel op basis van natuurlijke hars 

2. Schuren of niet schuren?

Schuren is vaak niet eens nodig, tenzij je bijvoorbeeld loszittende stukjes glad wilt schuren. Krijtverf bevat zeer kleine krijtkorreltjes die de rol overnemen van het schuurpapier en de binding versterken tussen de verf en het object. Daarom is krijtverf ook geschikt voor ondergronden van plastic en metaal (controleer wel altijd even de specificaties, niet bij alle merken is dit het geval). Wel zorgt het schuren ervoor dat de krijtverf nog beter hecht. Bij afbrokkelende oude verf zou ik het meubelstuk wel even licht opschuren.

DIY: Meubels opknappen met krijtverf
Eerste laag krijtverf in de kleur "Old White" van Annie Sloan aangelegd met water

3. Breng de eerste laag krijtverf aan

Breng de eerste laag krijtverf aan, gebruik hierbij de volledige lengte van de kwast en niet allen de top. Strijk uit in verschillende richtingen. Je hoeft hierbij niet netjes te werken. Is de verf te stug? Voeg dan een beetje water toe om het te verdunnen zodat de verf makkelijker uitstrijkt. Let wel op om snel te werken want de verf droogt erg snel (10 minuten)! Vaak is 1 laag al voldoende maar mocht de verf toch niet goed genoeg dekken breng dan een 2e dunne laag aan.

Met een dikke ovale kwast blijven de verfstrepen zichtbaar en creëert een levendig oppervlak. Ideaal voor een vintage look.

Voor een strak en modern effect gebruik je een platte synthetische kwast, die zorgen voor minder kwaststrepen.

 

  • Whitewash Je kan de krijtverf ook verdunnen met een deel water om zo een whitewash effect te creëren. Whitewash is een techniek waarbij de houtnerven zichtbaar blijven en het meubel een gebleekte uitstraling krijgt.

4. Krijtverf afwerken

Ook hier geldt; afwerken en beschermen is niet altijd nodig. Dat hangt volledig af van je opgeknapte meubelstuk. Is het meubelstuk onderhevig aan vuil en slijtage, zoals een eettafel, stoelen of keukenkastjes? Dan kun je deze het beschermen met een 2/3 lagen boenwas of vernis.

Vernis is net iets slijtvaster dan de boenwas (wax). Dit kun je al aanbrengen nadat de krijtverf 2 uur heeft gedroogd. Een vernislaag is beter geschikt als je het object nat wilt afnemen. 

Wil je graag een doorleefd en oud effect creëren? Dat kan heel makkelijk met Dark, White of Black wax. Breng eerst een transparante laag aan met een waxkwast/waxbrush voordat je een donkere was aanbrengt. Zo ontstaat er als het ware een soort beschermlaag zodat de donkere was niet in de verf intrekt, dit maakt het uitwrijven een stuk makkelijker. Wrijf de donkere was wat later uit met een (katoenen) doek.

Donkere wasolie eerste laag
Eerste laag Dark Wax van Annie Sloan
3 Responses
    1. desert-rose

      He Annemarie, voor het blad heb ik de olie van meubelproducten.nl gebruikt. Daar kun je ook testpotjes bestellen om de kleuren met elkaar te vergelijken. Veel succes!

Leave a Reply