Woning verkopen? Denk aan deze voorbereidingen vóórdat je de woning te koop zet

Alhoewel we in Zandvoort met ontzettend veel plezier de afgelopen 10 jaar hebben gewoond begint het toch sinds vorig jaar een beetje te kriebelen. In Zandvoort is het prachtig wonen maar sinds de formule 1 weer in Zandvoort plaatsvindt is het hier drukker dan ooit, ook buiten de circuit dagen. 

De bruisende levendigheid van het dorp heeft zeker zijn charme, er is altijd wel iets te zien en te beleven maar we hebben enorm veel behoefte aan meer rust en vooral ook meer ruimte. Ik heb nooit de ruimte van een tuin gekend omdat ik altijd in een appartement heb gewoond. Waar ik vroeger als twintiger de drukte graag dichtbij de steden wilde opzoeken ben ik nu bewust op zoek naar een rustige omgeving omringd door groen. We dromen van een mooie grote tuin waar plek is voor een moestuin en kippen. En als er ook nog eens een aanvullend verblijf is in de vorm van bijvoorbeeld een grote schuur/garage/studio, buitenverblijf zou dat helemaal een droom zijn! Ik heb thuis een kleine kamer omgetoverd tot studio, maar ik merk dat ik steeds meer ruimte tekort kom door alle stalen en de spullen in mijn webshop. De plannen die ik heb met Desert Rose passen niet in dit appartement op de lange termijn niet. Ik zou heel graag een grotere studio willen waar ik klanten kan ontvangen en presentaties kan geven en waar genoeg ruimte is voor opslag van vintage vondsten.

Ik realiseer me dat dit wensenlijstje de zoektocht erg moeilijk maakt, maar grote dromen kosten tijd en zijn dan ook de moeite waard om op te wachten en geduld voor op te brengen. Onze avonden bestaan daarom dan ook de laatste tijd uit het afstruinen van het internet in de hoop dat ene pareltje te vinden.

We hebben niet een specifieke tijdlijn in gedachten, we moeten immers niet weg maar we hebben wel de voorkeur om ons droomhuis dit jaar te vinden. Met de huidige huizenmarkt blijft alles nog steeds onzeker en blijft het lastig om hier iets over te zeggen. Hoe dan ook ga ik deze woning ontzettend missen, het is mijn eerste koopwoning en dat blijft altijd bijzonder met een speciale emotionele waarde. In dit appartement en in Zandvoort hebben we mooie herinneringen opgebouwd de afgelopen 1o jaar.

voorbereidingen vóór de verkoop

Met alle voorbereidingen omtrent het oriënteren van een nieuw huis zijn we ook begonnen met de voorbereidingen voor de verkoop van ons appartement. Voordat ik een makelaar of taxateur laat langskomen wil ik graag eerst alle klusjes hebben afgerond die we de afgelopen jaren een beetje hebben verwaarloosd (je kent ze vast wel: daar mist een stukje plint, hier en daar gaten in de muren, kleine beschadigingen of verkleurde verf, etc.). Ik ben eerst gestart met het opstellen van een lijst waarin per ruimte is aangegeven wat er moet gebeuren, van kleine klusjes zoals het opvullen van gaatjes in de muur tot alle kozijnen en deuren opfrissen voor de wat grotere grote klusjes. Budgetvriendelijke aanpassingen hebben de hoogste prioriteit. Ik heb deze lijst uitgeprint en op de ijskast geplakt, zo behouden we makkelijk het overzicht en kunnen we dingen afvinken die al zijn gedaan.

Opruimen: van kledingkast tot opbergruimte

Voor diverse makelaars in Zandvoor ben ik ook actief als verkoopstylist. Ik heb de afgelopen jaren heel wat woningen gezien en adviezen gegeven m.b.t. de styling en verkooptips, variërend van opruimtips en styling tot wat ingrijpendere aanpassingen. Een tip die ik altijd meegeef (en wat misschien heel logisch en eigenlijk overbodig klinkt) is: opruimen! En dan bedoel ik niet alleen het keukenaanrecht vrij houden, familiefoto’s opbergen, speelgoed uit het zicht en rommel opruimen. Dit is namelijk echt een ideaal moment om door al je spullen te gaan en dingen weg te gooien, te doneren of te verkopen waar je niks meer mee doet of niets meer aan hebt. Van de kledingkasten tot de garage, kelder of opbergruimte. Houdt er rekening mee dat bij de bezichtigingen van een woning alle (inbouw)kasten, keukenkasten, kleerkasten, etc. geopend zullen worden, uiteindelijk willen eventuele kopers weten hoeveel opslag er beschikbaar is. Dan oogt een opgeruimde kast veel prettiger dan een kast waar alles ongeordend is. Het zijn juist de kleine details die andere verkopers laten liggen waarin jij een verschil kan maken zonder al te grote bedragen te hoeven uitgeven. Vooral met de huidige huizenmarkt zijn kopers weer wat kritischer.

De eerste indruk is al gevormd vóór de voordeur

Bij een bezichtiging draait het allemaal om de eerste indruk en die begint al vóór de voordeur: een opgeruimde tuin geeft een veel warmer welkom dan een tuin die niet onderhouden is met een voordeur waar de verf vanaf bladdert. Een woning binnen stappen die nog niet helemaal is afgewerkt oogt nu eenmaal onaantrekkelijker en heeft zeker een invloed op welk bod uiteindelijk wordt uitgebracht. En het hoeft helemaal geen kapitalen te kosten, de adviezen die ik als verkoopstylist geef aan verkopers zijn altijd gebaseerd op hun persoonlijke situatie, zoals budget en hoe snel de woning verkocht moet worden. Ga dus voor jezelf na hoeveel je wilt investeren en of de investering zich terug zal verdienen met de verkoop. Bespreek dit ook zeker met je makelaar indien je niet een goede inschatting hiervan kan maken. Een makelaar kan je hierin ook goed adviseren en kan je ook in contact brengen met een verkoopstylist die jou hierin uitgebreider kan adviseren. In de meeste gevallen is het zelfs mogelijk om de kosten van de verkoopstyling af te trekken van de overwaarde van jouw woning. Dit valt namelijk onder verkoopkosten. De overwaarde wordt hierdoor lager en zodoende wordt het bedrag waarover je de (hypotheek)rente mag aftrekken hoger.

Woning verkoopklaar maken

Onlangs vroeg ik op mijn Instagram of je liever de voorkeur hebt voor een kluswoning die je helemaal naar je eigen stijl en wensen kan renoveren of een instapklare woning. De antwoorden verbaasden mij eerlijk gezegd, maar liefst 83% gaf de voorkeur voor een kluswoning. Zoals eerder gezegd zijn ingrijpende renovaties helemaal niet nodig, de kans is groot dat de nieuwe eigenaren het toch gaan renoveren. Ik heb daarom de belangrijkste budgetvriendelijke (en tijdbesparende!) items uitgezocht die heel goed van pas kunnen komen bij de verkoop voorbereidingen, ook als een woning recentelijk nog is opgeknapt.

To-do lijst om je woning verkoopklaar te maken

1. Ontvetter St. Marcs
2. Wegwerpkwast voor eenmalige klusjes
3. Wet on Wet acrylaatkit (kies voor een kit die snel overschilderbaar is en niet verkleurt!)
4. Allesvuller 
5. Wegwerpkitpistool (ideaal voor eenmalige klusjes)
6. Schuurspons (ontvetten én schuren tegelijk om werktijd te verkorten)
7. Muurverfroller
8. Viltrol lakset
9. Schuurpapier op rol 
10. Muurverf mat
11. Lak voor deur & kozijnen (onbehandeld hout en reparatieplekken eerst gronden met grondverf)
12. Schimmelvreter

Deze blogpost maakt gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding (jij betaalt hier niets extra’s voor).

Leave a Reply