Met deze tips geniet je lang van je tulpen.

Haal de lente in huis met tulpen

Een van de nationale symbolen van Nederland is ongetwijfeld de tulp. Romantische afbeeldingen van eindeloze bonte bloemenvelden tussen wiekende molens zijn wereldwijd bekend. Hollandster kan haast niet. Haarlem was in de Gouden Eeuw, rond 1634, het centrum van de tulpen gekte waar 3 bollen destijds de waarde van een Amsterdams grachtenpand bereikten. De aanschaf van de zeldzaam, exotische bollen betekende rijkdom en macht. Er ontstond al snel een zwarte markt en leidde tot het hoogtepunt van een totale waanzin. Uiteindelijk stortte de markt in en de allereerste beurskrach werd een feit. 

Tulipmania

De derde zaterdag van januari is als nationale tulpendag uitverkoren en markeert de start van het seizoen. Ze zijn dan overal in alle kleuren, maten en vormen te koop en gelukkig minder duur dan tijdens de 17e eeuw. Na de donkere winterdagen brengen ze een nieuw, stralend voorjaar in huis en wie kan nou een volle tulpenbos nu zonder glimlach weerstaan?

Binnenshuis zien we allerlei uitbundige decoraties zoals in de prachtige Pyramide vazen van Delftsblauw, in eenvoudige glazen accubakken of in hoge windlichten. Ook buiten staan ze in kleurige perken en weelderige potten al snel in bloei.

Om de bloemen langer mooi te houden is schuin afknippen en overtollig blad afknippen noodzakelijk, regelmatig water verversen (hoogte in vaas max.2 cm.) en liefst op een koele plek plaatsen. Enkele muntstukjes van 5 cent of een schepje suiker zorgen er eveneens voor dat ze langer meegaan.

tulpen

In boeken staat de tulp in alle talen omschreven, door historici analytisch bestudeerd, door dichters poëtisch beschreven, in liedjes lyrisch bezongen, in sublieme meesterwerken geschilderd en vereeuwigd. Recent werd een antieke set wand tegeltjes van 3 tulpen afbeeldingen bij veilinghuis Christy’s London voor $34.000 verkocht. ‘A must see’ is het Tulip Museum in Amsterdam op de Prinsengracht. Nieuwe variaties en kruisingen worden gecultiveerd, vereerd door een klinkende, individuele naam. Van Strong Love tot Pretty Woman, van Rembrandt en Abba tot Maxima. De tulp behoort tot de meest verkochte lentebloem. Tot in de kleinste, verste uithoeken worden ze verkocht en verscheept. Ze vormen een belangrijk exportproduct, een economische parel voor ons kleine land. Met gerust hart kunnen we stellen dat de tulpen gekte nog steeds toeslaat.

Leave a Reply