MET DEZE TIPS KIES JE DE JUISTE KLEUR VOOR IN JE INTERIEUR

Hoe kies je de juiste kleur in je interieur?

De toepassing van kleur(en) kan een interieur volledig maken of breken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het kiezen van de juiste kleur verf in je interieur voor velen een flinke opgave kan zijn. Het toenemende aanbod van merken en kleurtinten en de alsmaar veranderende interieurtrends maakt het alleen maar nog lastiger om zelfverzekerd een kleur te kiezen die de sfeer uitstraalt die je graag wilt bereiken. 

Alleen al voor de kleur wit heb je de keuze uit honderden verschillende wittinten die op een gegeven moment allemaal op elkaar beginnen te lijken. Vol vertrouwen en frisse motivatie ga je thuis ijverig aan de slag met de zojuist aangekochte verf. Maar die frisse energie maakt helaas al snel plaats voor een lichtelijk frustratiemomentje zodra je ziet dat de kleur anders uitpakt dan gedacht.

Maar hoe kies je dan nou de juiste kleur verf voor je interieur? Om je op weg te helpen deel ik graag de volgende 6 tips zodat je in de toekomst bewuste en gerichte kleurenkeuzes kan gaan maken.

6 Tips Voor Het Kiezen Van De Juiste Verfkleur

1. De grootte van de ruimte

Kleuren kunnen een ruimte optisch beïnvloeden. In een kleine ruimte is een kleur intenser in vergelijking met een grote ruimte. Een donkere kleur maakt de ruimte optisch nog kleiner dan deze daadwerkelijk is. Ga voor jezelf na wat je precies wilt bereiken, wil je de ruimte optisch vergroten, verkleinen, verbreden, verhogen, etc. 

  • Lichte kleuren reflecteren meer licht en vergroten de ruimte
  • Donkere kleuren absorberen het licht juist en laten de ruimte kleiner lijken

2. Ligging van de ruimte

De ligging van de ruimte ten opzichte van de zon is een van de belangrijkste elementen bij de waarneming van de kleur. Warm licht accentueert warme kleuren en neutraliseert koude kleuren. Daarnaast verandert het licht gedurende de dag. Als stelregel kun je aanhouden: warme kleuren toe te passen in een ruimte met koel licht. Heb je weinig natuurlijk lichtinval? Beoordeel dan de kleur bij het meest gebruikte kunstlicht.

  • Licht vanuit het noorden is koud en vergroot de ruimte
  • Licht vanuit het oosten is iets warmer dan noordelijk licht
  • Licht uit het westen is in de vroege ochtend neutraal maar in de namiddag is het licht warmer
  • Licht vanuit het zuiden is warm en heeft de neiging objecten te verenigen
© Pure & Original

3. Functie van de ruimte

Het is wetenschappelijk bewezen dat kleuren een psychologisch effect op ons hebben. Zo geeft blauw vertrouwen, werkt geel opwekkend en groen rustgevend. Wil je tot rust komen in de ruimte of vindt er juist veel activiteit plaats (zoals in een keuken), misschien wil je de ruimte optisch verbinden met een andere ruimte? Het is daarom belangrijk om rekening te houden met hoe en door wie de ruimte wordt gebruikt.

4. Combineer warme en koude tinten

Combineer warme en koude tinten om zo een mooi harmonieus geheel te vormen in je interieur. Warme tinten creëren een gezellige sfeer en neutrale kleuren (grijstinten, crème of beige) kunnen zowel met koele als warme tinten gecombineerd worden en zwakken de kleur af. 

  • Koele tinten zijn rustgevend en wijken van het oog af
  • Warme tinten zijn stimulerend en komen op ons af
  • Warme kleuren doen objecten groter lijken
  • Koude en warme kleuren versterken elkaar als ze naast elkaar worden gebruikt
© Lifestyle Verf
© Pure & Original

5. Ga uit van een basiselement

Elk item in het interieur, zoals de vloer, een vloerkleed of je bank, hebben uiteindelijk ook een effect hoe de kleuren onderling met elkaar combineren en hoe deze tot uiting komen. Zo combineert een warme houten vloer goed met bijvoorbeeld koele tinten. Pas je een koele tint toe bij een betonvloer dan krijg je al snel aan kille, sfeerloze ruimte. Het is juist vaak door een gebrek aan afstemming tussen alle kleuren en materialen, dat de nieuwe gekozen kleur op de muur niet leidt tot je gewenste resultaat.

6. Verftesters

Verftesters zijn bij uitstek een handige tool om de juiste kleur af te stemmen. Tegenwoordig zijn ze beschikbaar in kleine proefpotjes, mini rollers en kleurstalen in grotere formaten die je op de gewenste muur kan plakken.   Nadat je de gewenste kleur geselecteerd hebt, kies dan aanvullend een verftester in een tint donkerder en een tint lichter en bekijk de effecten van de kleur in de ochtend, middag en avond. 

© Pure & Original

Zoals je ziet zijn er veel dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste kleur. Onderaan de streep is kleur natuurlijk heel persoonlijk. Mijn advies is dan ook: hou de tips in je achterhoofd en volg vooral je eigen gevoel en laat je niet (af)leiden door voorbijgaande trends. Het is uiteindelijk jouw thuis, jouw plekje waar je ongeremd kan genieten en jezelf kan zijn. Een kleur die niet bij jou en je interieur past gaat vroeg of laat knagen.

In mijn kleuradviezen ga ik altijd voor een duurzame oplossing door op de muren een tijdloze kleur toe te passen, dit maakt het in de toekomst makkelijker én leuker om kleuren toe te voegen door middel van bijvoorbeeld  bloemen en/of woonaccessoires. Mijn doel is dat mijn klant jaren later nog altijd tevreden is met zijn of haar interieur. Niet om de muren vervolgens een jaar later weer te moeten of willen verven. Want zeg nou eerlijk, shoppen voor nieuwe decoratie items, plaids, kussens, bloemen, kaarsen of windlichten klinkt een stuk aantrekkelijker dan het verven van je muren…

Heb je na het lezen van deze tips toch behoefte aan meer begeleiding bij de kleurkeuzes in je interieur?

Neem dan vrijblijvend contact op.

Leave a Reply