5 Tips: Hoe kies je de perfecte neutrale verfkleur?

Het vinden van de perfecte wit tint kan nogal een uitdaging zijn, misschien wel een grotere uitdaging dan het kiezen van de juiste kleur. Wit is toch gewoon wit hoor ik je hardop denken. De meest gebruikte wittinten zijn RAL 9001 (crème wit), RAL 9010 (zuiver wit) en RAL 9016 (verkeerswit) maar tegenwoordig zijn er zoveel verschillende neutrale tinten beschikbaar. Als interieurontwerper heb ik véél neutrale verftinten getest en aan klanten geadviseerd. Lees snel verder voor mijn tips hoe jij de juiste neutrale kleur kan kiezen voor je volgende interieurklus.

Wit een saaie kleur? Helemaal niet! Ik ben niet vies van een kleurtje op de muur. Maar als de kleur wit, of neutrale tinten, goed wordt toegepast is het allesbehalve saai maar creëert het juist een prachtige achtergrond voor rijke texturen en krachtige natuurlijke materialen. De wanden nemen niet de overhand maar laat de inrichting van het interieur het middelpunt van de ruimte bepalen. Het is juist vaak het gebrek van de afstemming tussen alle aanwezige kleuren en materialen in huis waarbij een nieuwgekozen wandkleur niet leidt tot het gewenste effect en resultaat.

Nadat je uren veel inspiratie hebt opgedaan op social media, tijdschriften en tv-woonprogramma’s, noteer je een aantal kleuren om in de bouwmarkt te gaan bekijken. Na flink wat wikken en wegen kies je een verfkleur die er, op het eerste gezicht, mooi uitziet. Eenmaal thuis schilder je de aangekochte verf op de muur maar lijkt deze helemaal niet op de kleur die je zojuist gekocht hebt. De kleur heeft zelfs een gelige of misschien wel groenige tint. Hebben ze mij wel de juiste verfkleur meegegeven hoor ik je hardop denken. Hoe kan dit toch? In de bouwmarkt is er geen natuurlijk licht maar verschillende soorten kunstverlichting, denk aan bijvoorbeeld tl-verlichting, dit komt helemaal niet overeen met natuurlijk binnenvallend daglicht.

Tips Voor Het Kiezen Van De Juiste Neutrale Kleur

natuurlijke kleuren in je interieur

1. Ondertoon

Bij iedere neutrale tint is puur wit gemengd met een andere kleur (geel, rood, zwart, blauw of groen). De hoeveelheid toegevoegde pigmenten bepaalt uiteindelijk de ondertoon en kleurintensiteit. De ondertoon speelt een belangrijke rol voor de uiteindelijke waarneming van de kleur. Ook al pas je dezelfde verfkleur toe in de hele woning, bekijk dan eens goed hoe de muren in de diverse kamers van elkaar verschillen door o.a. het binnenkomende licht en de ligging van de ruimte. In een eerdere blogpost ga ik dieper in op hoe het binnenvallend licht een kleur kan veranderen.

Maar hoe weet je nu welke ondertoon een kleur heeft? Sommige merken geven dit aan maar bij de meeste, gangbare verfmerken zie je de ondertoon pas tevoorschijn komen zodra deze op een muur is aangebracht. Als je een witte kleurstaal naast de gewenste kleurstaal  houdt, wordt zichtbaar welke ondertoon de kleur heeft. Voor mijn interieurprojecten werk ik met een internationaal kleurensysteem waarmee ik elke kleur nauwkeurig kan analyseren; hoe deze is opgebouwd en de reflectiewaarde ervan.

 

2. Warme of koude neutrale kleur?

Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan welke sfeer je wilt gaan bereiken met de kleur? Geef je de voorkeur aan een frisse sfeer, kies dan koude tinten. Een knus, intiem en gezellig interieur verlangt juist naar warme kleuren. Deze hebben een rode of gele ondertoon en koude kleuren een blauwe of groene ondertoon. Als vuistregel geldt: warme kleuren in een ruimte met koel licht en koude kleuren in een ruimte met warm licht. 

Hoe kies je een neutrale kleur voor je interieur?

3. Verlichting

Net zoals natuurlijk daglicht, speelt ook de juiste verlichting, (kunstlicht), een cruciale rol in een interieur. Ruimtelijke verlichting zoals spots, hanglampen, vloerlampen, tafellampen, etc. bepaalt de sfeer én de kleurwaarneming van een ruimte. Dimbaar, niet dimbaar, lichtkleur, koud of warm licht. Probeer hiermee rekening te houden bij het selecteren van een neutrale tint en beoordeel de kleur ook aandachtig in de donkere avonduren met je verlichting aan.

De onderste 2 foto’s zijn van dezelfde keuken. Hier kun je goed zien hoe de neutrale kleur verandert door het type kunstlicht en binnenvallend licht. 

4. Ga voor kwaliteit

Ik heb ondertussen veel merken voorbij zien komen en uitvoerig getest: minder bekende verfproducenten, het duurdere segment en de alom bekende merken. En ik kan met zekerheid stellen dat er een groot kwaliteitsverschil is in zowel de kleuropties, dekking, kwaliteit maar ook de pigmentatie.

Het is uiteraard verleidelijk om voor budget opties te gaan die enigszins overeenkomen met de iets duurdere variant. Het kan immers honderden euro’s schelen op het uiteindelijke totaalbudget. Echter goedkoop = duurkoop. Tot mijn persoonlijke top 3 behoren Farrow&Ball, Little Green en de eigen verfsoorten van de Vestingh. In mijn ontwerpen maak ik de bewuste keuze voor watergedragen verf en probeer zoveel als mogelijk toxische stoffen die onze gezondheid en het milieu schaden te vermijden.

5. Testen, testen, testen!

Tot slot mijn laatste tip en misschien wel één van de belangrijkste: test je kleur met proefpotjes! Richt je niet tot 1 of 2 kleuren om te testen maar maak een ruimere selectie. Zo kun je goed de onderlinge verschillen en effecten zien, dit zal het juist makkelijker maken om je selectie te verkleinen. Beoordeel de kleur op verschillende momenten van de dag, het daglicht verschilt per dagdeel en het weer speelt hierin ook een zeer belangrijke rol. Pas de testers toe op verschillende wanden in de ruimte waar je de kleur wilt gaan toepassen.

Er zijn dus tal van factoren waarmee je rekening dient te houden bij het kiezen van de juiste (neutrale) kleur in je interieur. Maak vooral geen overhaaste beslissing en neem niet genoegen met “deze kleur is wel ok”. De wanden vormen de basis van het interieur, ga voor een duurzame optie die lang mooi blijft om van te genieten. Want wees nou eerlijk, niemand staat te springen om muren herhaaldelijk een verfbeurt te geven.

hoe kies ik de juiste verfkleur
Kom je er toch niet helemaal uit? Of heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over welke kleur het paste best in je interieur? Neem dan gerust contact op voor een inspiratiesessie!

Leave a Reply