Interieurontwerp Uitbouw: Warm Industrieel Interieur

Het gezin van 4 had grootse plannen voor de uitbouw van hun garage: de garage omtoveren tot een verlengstuk van de woonkamer. Maar ze wilden de aanvullende ruimte ook kunnen gebruiken als slaapplek voor gasten. Een paar keer per jaar komt namelijk familie uit Zuid-Afrika logeren, dus het was zeer belangrijk om een fijne comfortabele plek te kunnen bieden met genoeg privacy. Ze hebben mij ingeschakeld om hen te helpen met de indeling en kleur- en materiaalgebruik. Want hoe delen we de ruimtes in zodat de ruimtes wel één mooi geheel vormen en tegelijkertijd gebruikt kunnen worden als gasten slaapplek. 

Bij binnenkomst viel de prachtige tuin gelijk op en vol trots gaven ze een rondleiding. En terecht, je ziet dat er veel liefde en toewijding in de tuin zit. Voor het kleurenpalet liet ik mij inspireren door de Zuid-Afrikaanse kunst die ze hadden ophangen. Kunstwerken met warme aardse tinten die mooi gecombineerd kunnen worden om een verbinding te maken met de geliefde tuin. 

De Situatie Voor

Door de ietwat onhandige indeling moest het gezin van 4 eerst schuin naar de tv kijken, was er te weinig ruimte om drinken of wat lekkers neer te zetten op bijzettafels én geen mogelijkheid om lekker languit te liggen na een lange dag werken. De kleur groen maakte de zithoek erg donker omdat de kleur op 2 wanden aan weerszijden is toegepast en de ondertoon was het gewoon net niet. De tv, het tv-meubel en andere kleine items vervagen als het ware tegen de groene muur waardoor het onnodig een beetje rommelig kan uitzien. Dat kan dus veel beter! De ruimtes heb ik ingedeeld in verschillende functies: woonkamer/slaapplek en een rustige zithoek om lekker een boek te lezen.

Noura heeft oprechte aandacht voor datgene dat je voor ogen hebt en maakt daar vervolgens echt iets moois van. Ze houdt je tussentijds goed op de hoogte van de vorderingen en is flexibel.
A. McCabe

Indeling Woonkamer (uitbouw garage)

Op comfort mocht niet bespaard worden bij de keuze van de slaapbank. De vier hoofdonderdelen van de slaapbank zijn eenvoudig te transformeren in een grote hoekbank, kleinere zitelementen of een comfortabel tweepersoonsbed. De hoek en de fauteuil bieden ook een verborgen opbergruimte onder de zitting. Een slaapbank die voldoende zit- en ligcomfort en flexibiliteit biedt om te spelen met de indeling. Ik heb bewust gekozen voor grotere meubels in de uitbouw om de smalle ruimte optisch te vergroten. 

De neutrale kleur op de wanden heeft een vleugje geel als ondergrond, dit zorgt ervoor dat het binnenkomend koude licht vanuit het noord-oosten wordt gecompenseerd. De kleur vergoot optisch de relatief smalle ruimte met als resultaat een mooie opgelichte woonkamer.

Dankzij de stalen deur kunnen de ruimtes van elkaar worden gescheiden. De pui vormt een mooi statement in de woonkamer en het zou zonde zijn om deze te verstoppen achter raambekleding. Als gasten overnachten wordt met een kamerscherm eenvoudig en snel privacy gecreëerd en wordt het binnenkomend licht vanaf de tuin geblokkeerd.

EEN WARM VINTAGE INDUSTRIEEL INTERIEUR MET EEN KNIPOOG NAAR ZUID-AFRIKA

Woonkamer (uitbouw garage), Zithoek & Eetkamer

Nieuwe Indeling

De groene kleur is vervangen door dezelfde neutrale kleur in de uitbouw. Door het kleurenpalet en de materialen terug te laten komen in zowel de woonkamer als het verlengstuk, creëer je rust en harmonie in de 2 “aparte ruimtes”. De woonkamer en voormalige garage vormen een mooi samenhangend geheel, alsof het nooit anders is geweest.

De stijl is een combinatie van moderne vormgeving gecombineerd met industriele elementen en warme aardse kleuren. Zuid-Afrikaanse invloeden komen terug in etnische prints en kleurrijke motieven. De bruingroene kleur in de eethoek voegt warmte toe en de organische kleur zal de verbinding met de tuin alleen maar versterken. De warme aardtint zorgt voor hele mooie contrasten i.c.m. de houten eettafel en boekenkast met zichtbare knoesten Er ontstaat een natuurlijke basis waarin de rauwe en stoere materialen voor krachtige contrasten zullen zorgen. Het uiteindelijke geheel is een gebalanceerde mix van vintage/retro met moderne en industriële elementen. Een stoer maar sober en warm industrieel interieur.

Leave a Reply