Kerstdecoratie maken: Gedroogde sinaasappelschijfjes

Als het gaat om decoreren voor de seizoenen, heb ik een sterke voorliefde voor alles wat met de hand is gemaakt en natuurlijk is. Deze gedroogde sinaasappelschijfjes zijn een terugkerende traditie in mijn kerstdecoratie. Het is zo makkelijk om te maken en je kan ze ook nog eens voor zoveel verschillende doeleinden gebruiken. Het enige wat je nodig hebt zijn sinaasappels (en/of bloedsinaasappels, citroenen en limoenen), een keukenmes, en een oven. 

Een heerlijke activiteit voor  een koud, grijs en donker weekend. Lekker de oven aan en voor je het weet is je huis ondergedompeld in een onweerstaanbare geur.

DIY: Gedroogde sinaasappelschijfjes

Sinaasappelschijfjes Drogen

  • Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius
  • Snij de sinaasappels in schijfjes van ongeveer 1cm (snij ze niet te dun, anders verbranden ze)
  • Dep de schijfjes met een keukenpapier droog
  • Leg ze in de oven gedurende 2 a 3 uur (afhankelijk van de dikte) en draai ze elk halfuur om om gelijkmatig te laten drogen
  • Zijn de schijfjes droog na 2 a 3 uur? Laat ze dan nog enkele uren goed afkoelen. Als ze nog erg zacht aanvoelen doe ze dan nog even terug in de oven en houdt goed in de gaten wanneer ze droog zijn. Als de schijfjes niet volledig gedroogd zijn gaan ze namelijk schimmelen, en dat wil je natuurlijk niet tussen de kerstdecoratie. 

Waarvoor kun je gedroogde sinaasappelschijfjes gebruiken?

Gedroogde sinaasappelschijfjes kun je voor zoveel leuke dingen gebruiken. Ze zijn ook erg geschikt voor de herfst en winter decoratie, niet alleen voor de kerst. Hier volgt wat inspiratie hoe je gedroogde sinaasappelschijfjes kan  gebruiken voor je volgend creatief kerstproject.

Rustieke Cadeauverpakking

Een creatieve en duurzame manier om je cadeauverpakking een rustieke uitstraling te geven: gedroogde sinaasappels, bloemen, kruidnagel, kaneel en dennengroen.

Warm & Feestelijk Onthaal

Verwelkom je gasten met een feestelijk onthaal met een prachtige kerstkrans aan de deur of aan een raam. Eenvoudig, stijlvol en persoonlijk.

Natuurlijke Slinger & Kerstornamenten

Rijg de schijfjes aan een touw voor een slinger aan de schouw, op een kast of sidetable. Of om in de kerstboom te hangen als ornament. Het ziet er niet alleen prachtig uit maar ruikt ook nog eens heerlijk!

Feestelijke Garnering

Geef je kerstgerechten net dat beetje extra door bijvoorbeeld de taart of kerstdrankje te garneren met gedroogde schijfjes. Je kan ze ook toevoegen aan je kerst tafeldecoratie.

Potpourri Stoofpotje

Geen chemische potpourri maar zelfgemaakte natuurlijke stoofpotje om je huis heerlijk te laten ruiken naar een typische kerstgeur. Een potpourri stoofpotje is trouwens een hele leuke cadeautip voor bijvoorbeeld de buren of de postbode: stop de gedroogde sinaasappelschijfjes samen met wat kruiden in een weckpot en geef een potpourri stoofpotje cadeau! Voeg een leuk mini ornament toe als leuke herinnering.

1 Response

Leave a Reply