Kleur van het jaar 2020: Tranquil Dawn

Mood Board Inspiratie Met De Kleur Tranquil Dawn

Een nieuw jaar betekent een nieuwe start. De kerstboom en kerstversieringen zijn weer netjes opgeborgen en we gaan op zoek naar nieuwe inspiratie om het huis op te frissen. Één van de makkelijkste manieren om een grote impact te maken in je interieur is met kleur. De aankleding van een interieur kan slagen of compleet breken door de toepassing van één enkele kleur. Voor deze blogpost heb ik mij laten inspireren door de kleur van het jaar “Tranquil Dawn”, onlangs uitgeroepen door Flexa. 

Kleur van 2020

Tranquil Dawn

Elk jaar komt een uitgebreid team van professionals bij elkaar. Het is een intensief en creatief proces om uiteindelijk de kleur van het jaar te bepalen. De resultaten van het wereldwijde trendonderzoek van Flexa laat zien dat, in onze huidige oppervlakkige digitale wereld, wij steeds meer de behoefte hebben om beter voor onszelf en de natuur te zorgen. Handgemaakte duurzame producten winnen hun welverdiende waardering terug in een wereld waarin de technologische nieuwtjes en gadgets haast niet meer bij te houden zijn. Natuurlijke kleuren en materialen vinden we steeds belangrijker waarin de grijstinten steeds populairder worden. In de haastige wereld met al zijn verplichtingen willen we graag thuiskomen in een rustige, kalmerende omgeving, zonder afleidingen, om onze overactieve prikkels rust te geven. Het gevoel van thuis zijn en een veilige haven is nooit zo belangrijk geweest als nu.

De kleur van 2020 is “Tranquil Dawn”, een luchtige grijze pasteltint. De tint kan veranderen van groen, naar grijs naar blauw, afhankelijk van de kleuren waarmee je het combineert.

Pasteltinten zijn makkelijk te combineren en bieden daardoor veel mogelijkheden voor het samenstellen van verschillende kleurenpaletten, afhankelijk van jouw stijl. Kleur toevoegen hoeft niet te betekenen dat je meteen de muren in een opvallende tint moet verven. Door te werken met neutrale kleuren als basis kun je makkelijk en snel andere kleurenpaletten creëren. Om je een beetje op weg te helpen heb ik drie mood boards samengesteld hoe je dit kan toepassen in je eigen interieur. 

Moodboard Tranquil Dawn

Fresh Neutrals

ruimtelijk - fris - eigentijds

Tranquil Dawn in combinatie met wit- en natureltinten geeft het interieur een frisse en luchtige uitstraling. Het eigentijdse neutrale kleurenpalet maakt een vertrek ruimtelijk en komt in keukens erg mooi tot zijn recht. Verf bijvoorbeeld een deur, tafel of eiland in de kleur Tranquil Dawn om een subtiel contrast te creëren. Natuurlijke materialen zoals hout, rotan en linnen geven dit palet een huiselijke, knusse sfeer.

INSPIRATIE MET DE KLEUR TRANQUIL DAWN

Rustic Bohemian

energiek - boho - warm

Geel samen met een grijze tint blijft groeien in populariteit. Kleine accenten, zoals een deken, tafellamp of sierkussens, zijn gemakkelijk te integreren met een bestaand decor. De mosterdgele accentkleur geeft een warme en energieke twist. Een dosis rijke hout elementen, rustige patronen en warme geel accenten in combinatie met Tranquil Dawn doen een rustige bohemian sfeer laten ontstaan zonder dat deze overweldigend aanvoelt.

Moodboard Slaapkamer Tranquil Dawn

Serene Retreat

sereen - rust - oceaan

Combineer Tranquil Dawn met stevige blauwtinten en je transformeert je slaapkamer tot een een oase van rust en comfort. De rustgevende blauwtinten doen denken aan de golven van de zee. Afhankelijk van het type licht verschuiven de kleuren van groen naar blauwgrijs. Gebruik als hoofdkleur een aqua-blauwgrijze kleur op de muren, hoofdbord of op een gestoffeerde stoel. Als accentkleur kun je Tranquil Dawn vervolgens introduceren in een vloerkleed, kussens en beddengoed.

Tranquil Dawn Flexa - woonkamer
Kleur van het jaar in je slaapkamer

Foto’s ©Flexa

1 Response

Leave a Reply