DIY Paaseieren verven met natuurlijke ingrediënten

De kille maanden liggen achter ons. Het daglicht verdrijft geleidelijk de duisterheid. De natuur schenkt ons hernieuwde energie. Daar waar donkere warme tinten voor knusheid zorgden, willen we nu genieten van frisse zachte (pastel) kleuren. Lentekriebels slaan definitief toe. Huis, tuin of balkon worden grondig onder handen genomen. Een flinke voorjaarsschoonmaak, opruimen, snoeien, het overvloedige afschudden. Tussendoor fleurt de aanstormende paashaas met verse bloesemtakken en eitjes onze omgeving.

New Beginnings

Pasen betekent een nieuw begin, de herstart. Het feest vieren we op de zondag na de eerste volle maan, na 21 maart, de start van de lente. Het geverfde ei is traditioneel het symbool, komend uit de middeleeuwen toen men begon met het verven van eieren met natuurlijke kleurstoffen. In de natuur kunnen we diverse ingrediënten vinden om de mooiste tinten te verkrijgen. Daarnaast maakt een geslaagde presentatie op een paastafel, hetzij bij een eenvoudig ontbijt of uitgebreide brunch, eveneens het verschil.


Het jaarlijkse Paasfeest staat voor de deur en krijgt plots een geheel andere invulling. Nu we noodgedwongen binnenshuis blijven komen nieuwe uitdagingen op ons pad. Hoe brengen we de tijd door, waarmee houden we ons bezig? Eerder gingen we misschien het huis uit, op pad richting familie, de lentevakantie elders doorbrengen, strand, duinen en zon, de natuur in, lange wandel- en fietstochten. Ondanks de benarde toestand maken we er het beste van en juist een aankomende feestdag zoals Pasen biedt dé kans er iets bijzonders van te maken. Gezellig lang tafelen tijdens een uitgebreide brunch waarbij we ons uitleven op een aantrekkelijke presentatie en opvallende decoratie. Haal het mooiste servies uit de kast, combineer diverse borden en stijlen, een mooi tafelkleed, stoffen servetten, eitjes, glaasjes met boeketjes, bloeiende katjestakken, kaarsen. Om de kinderen bezig te houden, verstop allerlei paas surprises, eitjes in mandjes verstrooit door de woning, buiten in de tuin of op het balkon.

Vergeet anderen niet, familie, oma en opa, vrienden, buren. Stuur een bloemetje of bezorg een lekkere versgebakken cake met tekeningen van de kinderen en maak van de unieke verpakking een feest apart. 

Paaseieren verven met natuurlijke ingrediënten

Leg een oude theedoek klaar, papieren servetten of vellen keukenpapier. Vergeet niet de keukenshort om te binden en eventueel keukenhandschoenen want de kleur gaat moeilijk van handen af.
Paaseieren verven met natuurlijke materialen

Tal van andere groenten en fruit leveren opvallend mooie kleuren:

  • Diep bordeaux rood; rode uienschillen
  • Blauw; rode kool
  • Blauw, paars, bordeaux, rood; bosbessen of rode kool, rode bietjes, rode wijn
  • Rood; diepvries cranberries of frambozen
  • Roze; lindebloesem
  • Oranje; gele uienschil, wortelen
  • Geel; kurkuma, kerrie, komijn, sinaasappel of citroenschil
  • Bruin; sterke oploskoffie, druivensap, bruine uienschillen
  • Groen; spinazie, citroen, groen appelschillen

Je zult versteld staan van het resultaat. Veel plezier en heel fijne Paasdagen!

Leave a Reply