H

Het woord duurzaam is de laatste jaren een containerbegrip geworden waarvan we tegenwoordig eigenlijk niet meer weten of het product wel echt “duurzaam” is. Want wat houdt duurzaam eigenlijk in als het gaat om beddengoed? Is het ethisch geproduceerd? Zijn er natuurlijke materialen gebruikt? Wat is de lengte van de productie- en logistieke keten?

Tegenwoordig zijn er talloze keurmerken op de markt, zoals B Corp, Fairtrade, GOTS en Downpass. Maar wat zegt dat nou precies? Voor mij betekent het eigenlijk vrij weinig als een producent geen keurmerk heeft. Kleine spelers op de markt hebben vaak niet de middelen om officiële keurmerken te verkrijgen, omdat het een zeer kostbaar en tijdrovend proces is. Daarnaast moet je als consument ook nog eens op de hoogte zijn wat al die keurmerken nou precies inhouden. Kortom, het wordt ons, als consument, niet makkelijk(er) gemaakt om eerlijk beddengoed te identificeren en een weloverwogen keuze hierin te maken.

Het zachtste beddengoed?

Yumeko beweert het zachtste beddengoed te produceren, gemaakt van de mooiste materialen en met de hoogst mogelijke aandacht voor milieu, mens en dier. Ze zeggen niet alleen duurzaam en eerlijk te handelen maar de hoeveelheid keurmerken bevestigt dit dus ook. Dus ik ging de test aan en deel graag mijn bevindingen van hun beddengoed: is het wel echt zo zacht en de moeite waard? In deze blogpost ga ik dieper in op de kenmerken van het beddengoed van Yumeko en deel ik mijn eerlijke mening over mijn ervaring met het beddengoed. Dit is overigens geen (betaald) promotieartikel in samenwerking met Yumeko, ik heb het dekbedovertrek uit eigen initiatief gekocht en krijg hier niet voor betaald. Wel zijn er in het artikel affiliate links opgenomen. Dit betekent dat ik een kleine vergoeding ontvang wanneer je op de link klikt en overgaat tot een aankoop. Dit kost jou als klant niets extra!

Eerlijk product review: Yumeko Eerlijk product review: Yumeko

 

100% Biologisch Percal Katoen

Het dekbedovertrek dat ik van Yumeko heb gekocht is gemaakt van 100% biologisch percal katoen, zonder pesticiden of andere nare chemicaliën. Bedlinnen van percal worden dicht op elkaar geweven, waardoor het gladder en zachter aanvoelt dan normaal katoen. En dat is ook het eerste wat direct opvalt: de uitmuntende kwaliteit van de zware stof met een matte uitstraling die toch heerlijk zacht aanvoelt. Het straalt luxe uit en getuigt van vakmanschap. Bovendien is dit beddengoed ademend, wat resulteert in een optimale regulatie van de lichaamstemperatuur en verkoeling biedt tijdens warme nachten. Ik gebruik dit beddengoed eigenlijk voornamelijk gedurende de zomermaanden omdat het materiaal echt heel erg verkoelend is. Zelfs na talloze wasbeurten behoudt het dekbedovertrek zijn hoge kwaliteit, zoals op de dag dat ik het een jaar geleden kocht.

Yumeko: duurzaam beddengoed

 

Het dekbedovertrek heeft een aangenaam gewicht, waardoor het dekbed heerlijk zwaar aanvoelt. Persoonlijk vind ik dit erg prettig, vooral in combinatie met een dunner zomerdekbed. En op broeiende warme nachten gebruik ik het zelfs als laken. 

Daarnaast ben ik uitermate tevreden over de klantenservice van Yumeko. Ze reageren snel en vriendelijk op e-mails en bieden zelfs de mogelijkheid om stofstaaltjes te bestellen. Zo kun je de textuur van de materialen voelen en de kleuren beoordelen voordat je tot een aankoop overgaat.

Over het algemeen ben ik zeer tevreden. Maar ik heb toch een paar nadelen opgemerkt:

  • Het percal katoen dekbedovertrek maakt behoorlijk wat krakend en knisperend geluid tijdens het bewegen. Persoonlijk vind ik dit storend, maar dit is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
  • Het lijkt een vrijwel onmogelijke taak om het beddengoed kreukvrij te strijken. En gezien strijken niet mijn favoriete bezigheid is, zou ik niet snel opnieuw voor dit type materiaal kiezen.
  • Ondanks alle positieve aspecten, vind ik de prijs toch aan de hoge kant. Ik begrijp dat eerlijke producten vaak een hoger prijskaartje hebben, vooral met diverse certificeringen en keurmerken, maar zoals ik aan het begin van deze post al vermeldde, zijn er ook kleinere eerlijke merken die een zachtere prijs bieden. Uiteraard kan er een verschil in kwaliteit zijn, dus het is aan jou om te beslissen hoeveel je bereid bent hiervoor te betalen.

Ruime keuze aan Materiaalsoorten

Hoewel er bij mijn aankoop nog geen stalen beschikbaar waren, heb ik onlangs de stalen van alle materiaalsoorten die Yumeko aanbiedt besteld. Hier zijn de belangrijkste kenmerken per soort:

  • Linnen: voelt erg stroef en stug, dit vermelden ze overigens ook op hun website. Maar een belangrijke eigenschap van linnen is dat naarmate je het vaker wast de stof alsmaar zachter wordt. Ik kan dus beoordelen of en in hoeverre de stof zachter wordt, maar ik heb veel zachter 100% linnen in mijn handen gehad
  • Jersey katoen: wordt, net als t-shirts, gebreid in plaats van geweven. Dit maakt de stof ontzettend zacht en luchtig. Wat ook zeer prettig is, is dat er een lichte stretch in zit.
  • Tencel katoen: is gemaakt van houtpulp, het is een combinatie van 40% tencel en 60% biologisch katoen. De gladde stof voelt ontzettend soepel en zacht. Kenmerkend voor dit materiaal is dat tijdens de productie minder water nodig is dan voor de productie van katoen. 
  • Velvet flannel: ruw maar voelt ontzettend zacht. Het doet mij een beetje denken aan de dekens die bij oma vroeger op het bed lagen. Dit lijkt mij een heerlijke stof om onder te slapen tijdens koude winternachten.
  • Katoen satijn: een hele fijne combinatie als je op zoek bent naar een satijnen dekbedovertrek. Het glanst niet zo erg als satijn maar heeft een subtiele sheen wat ik persoonlijk veel mooier vind. Het voelt daarnaast heel licht aan.