0

ude Franse Grespotten…welke vintage interieur liefhebber is er niet weg van? Grespotten zijn niet alleen functioneel, maar voegen ook een mooie nostalgische sfeer toe aan een interieur. Ze komen in allerlei soorten, formaten en kleuren, variërend van bruin, geel en groen geglazuurd tot zachte warme grijs en beige tinten. In deze blog deel ik graag inspirerende ideeën over hoe je grespotten kunt gebruiken in je interieur.

Wat is een grespot?

Grespotten zijn handgemaakte potten van keramiek die gedurende de 18e eeuw in Frankrijk werden gebruikt voor het bewaren van voedsel. In de zomermaanden, gedurende het seizoen waarin je een overvloed aan groente en fruit kan oogsten, werd het eten bereid en vervolgens geconserveerd in de grespotten met een dikke laag vet om het te bewaren voor de wintermaanden. In plaats van een houdbaarheidsdatum, werd elke pot gelabeld met de datum waarop deze was gevuld. De potten vervulden eigenlijk de rol van de koelkast tegenwoordig. 

Kenmerken van de grespot

Franse grespotten staan bekend om hun karakteristieke gele- en okertinten. In Italië hebben de potten een mooie romige tint, maar deze kleur zie je ook veel terug bij de Franse potten. Hoewel groene exemplaren ook bestaan, zijn deze zeldzaam, net zoals kleinere grespotten.

De potten zijn gemaakt van geglazuurd aardewerk, waarbij het glazuur halverwege de pot stopt en de onderste helft ongeglazuurd blijft. Om de conserven koel te houden werd om de onderste helft van de pot een doek gewikkeld en werd de pot vervolgens in de grond begraven tot aan de geglazuurde rand. De robuuste potten werden destijds gemaakt met duurzaamheid in gedachten, de potten moesten immers lang meegaan. Door het bakken op hoge temperaturen wordt de klei hard en kunnen de potten langdurig worden gebruikt. Elke grespot is uniek vanwege de verschillende kleuren en texturen die ontstaan tijdens het productieproces. Zo krijgt elke pot een eigen karakter.

Vincent van Gogh - De Zonnebloem

Het wereldberoemde schilderij “De Zonnebloem” van Vincent Van Gogh. In dit schilderij gebruikte Van Gogh een grespot, met de kenmerkende gele glazuur, als vaas voor een weelderig boeket zonnebloemen. In zijn schilderijen en stillevens zie je overigens vaker traditioneel Frans aardewerk terugkomen.

 

Een grespot kopen: waar moet je op letten?

Authentieke grespotten variëren in prijs van €20,- tot zelfs duizenden euro’s, mede afhankelijk van de conditie, formaat en leeftijd. Het is echter belangrijk om in je achterhoofd te houden dat niet alle grespotten die je online ziet of op een antiekmarkt tegenkomt, met de hand zijn gemaakt. Sommige potten worden namelijk ook in fabrieken geproduceerd. Dus hoe herken je een echte vintage of antieke grespot? 

  • De meeste authentieke confitpotten hebben geen geglazuurde bodem.
  • De pot is gemerkt met een stempel of de hoeveelheid liter is in de pot handmatig gegraveerd
  • De grespot heeft zichtbare gebruikssporen, zoals met alle antieke en vintage items. Dit maakt elke pot juist uniek met zijn eigen deukjes, krasjes en barstjes die allemaal een lange geschiedenis vertellen. Als de pot er helemaal gaaf uitziet, dan is deze waarschijnlijk niet vintage.

Franse Grespot Antieke Franse gres kruik

 

Interieurinspiratie voor grespotten

Grespotten kun je ideaal gebruiken als vaas (zoals Vincent Van Gogh het al deed) voor een mooi boeket of bijvoorbeeld met droogbloemen. Maar ze zijn eigenlijk al prachtig van zichzelf, uitgestald bij elkaar vormen ze een bijzonder opvallende decoratieve set. Zoals op bijvoorbeeld de vensterbank, het aanrecht of op een bijzettafel.

In de keuken komen grespotten enorm goed van pas! Je kunt ze gebruiken om je kookgerei op te bergen, voor kruidenplantjes of als voorraadpot voor bijvoorbeeld uien, aardappelen, etc.

Op zoek naar meer vintage inspiratie voor je interieur? In deze blogpost lees je mijn tips voor het vinden van unieke vintage stukken. Of neem een kijke in mijn online shop waar je o.a. vintage franse aardwerk en grespotten kunt vinden. Het assortiment wisselt wekelijks, dus kom zeker nog een keertje kijken. Of abonneer je op de nieuwsbrief om geen nieuwe vintage vondsten te missen.