Tadelakt: traditioneel Marokkaans pleisterwerk

Tadelakt: Duurzame En Luxe Afwerking

Bohemian, Arabisch, Mediteraans…de laatste jaren zijn deze interieurstijlen zeer geliefd en zie je steeds meer mediterrane invloeden terugkomen in het interieur. Denk aan een Berbers vloerkleed, woonaccessoires gemaakt van natuurlijke materialen zoals zeegras of bijvoorbeeld mozaïektegels met oosterse patronen. 

Als je in gedachte afreist naar Marokko droom je hoogstwaarschijnlijk over de prachtige hammams, luxueuze badhuizen en badkamers. Het unieke Marokkaanse pleisterwerk creëert die warme, sfeervolle en luxueuze uitstraling: tadelakt. 

Wat Is Tadelakt?

Tadelakt is traditioneel Marokkaans stucwerk bestaande uit zandsteen kalk gemengd met witte marmersteen en behoort tot één van de beste stuctechnieken ter wereld. Het woord “tadelakt” is afgeleid van het Arabisch en betekent “wrijven” of “kneden.

Het wordt al eeuwen in Marokko toegepast. Vroeger werd het gebruikt om gevels van officiële gebouwen, huizen, riads en paleizen te versieren, maar vooral om de bassins en de hammams waterdicht af te werken. De afwerking vindt namelijk plaats door de kalkstuc met een halfedelsteen in te wrijven waardoor de kalk verdicht. De kalksteen wordt gewonnen uit steengroeven rondom Marrakech. Vervolgens wordt het gepolijst met olijfolie zeep. Hoe langer gewreven wordt, hoe gladder het oppervlak. 

Duurzaam

Het is duurzaam, ademend, water- en schimmelafstotend waardoor het ideaal is voor badkamers en keukens. Het traditionele stucwerk is zeer arbeidsintensief en vergt puur vakmanschap. Ik zou het niet adviseren om er zelf mee aan de slag te gaan, voordat je de techniek juist onder de knie hebt ben je al snel jaren verder. Daarnaast is het erg kostbaar, reken op € 150,- tot € 200,-/ m2.

Maar tadelakt is meer dan een traditionele Marokkaanse coating of een eenvoudige decoratie: het is een symbool van de poëzie en levenskunst van Marokko, het vertelt het verhaal van zijn cultuur met natuurlijke kleurschakeringen, net als een schilderij.

De laatste jaren zie je de liefde voor tadelakt-look muren toenemen, een voordeliger tijdbesparend alternatief dan het Marrokkaanse pleisterwerk. Geen wonder, wegens de eenvoud van zijn natuurlijke schoonheid is het geschikt voor vrijwel elke interieurstijl. Dankzij de muurverf Marrakech Walls van Pure & Original kun je thuis dezelfde uitstraling met prachtige kleurnuances realiseren. De toepassingen zijn eindeloos, je kan zowel subtiele als krachtige kleurnuances creëren. Klik hier voor een project van een romantische slaapkamer met Marrech Walls.

Leave a Reply