Tips om een donkere kamer lichter te maken

Of je nu een kamer op het noorden hebt, kleine ramen of de nieuwe aanbouw van de buren die het daglicht blokkeert waardoor de ruimte al snel te donker kan worden. Het lichter maken van een donkere kamer heeft alles te maken met het beïnvloeden van de manier waarop licht in wisselwerking staat met de ruimte. De sleutel is om de hoeveelheid licht die door een kamer weerkaatst te vergroten. Een lichte kleur op de wanden en voldoende verlichting zijn de meest bekende tips maar er zijn veel meer mogelijkheden om een donkere kamer op te lichten! Lees snel verder voor mijn tips. 

5 Tips Om Een Donkere Kamer Lichter Te Maken

1. Licht kleurenpalet

Het is een veel voorkomende misvatting dat alleen het gebruik van een witte kleur de ruimte lichter zal maken. Een kamer met weinig natuurlijk licht, in wit geschilderd, zal alleen maar somber lijken. Hier komt de relatie van kleuren en materialen met licht naar voren. Houdt de basis licht met neutrale kleuren op de wanden en laat accentkleuren terugkomen in de decoratie om alsnog wat kleur toe te voegen zonder het te laten overheersen. 

Met een helderwit plafond krijg je 10-15% meer dag- en kunstlichtreflectie dan met een plafond in een ander kleur. Kom je er niet helemaal over uit welke wit- of neutrale tint je moet kiezen? Klik hier om te weten hoe je de juiste neutrale kleur kan kiezen. 

2. Raambekleding

Ramen zijn essentieel als het gaat om de hoeveelheid licht die in een ruimte binnenkomt en hoewel je misschien geen controle hebt over de grootte of het aantal ramen in je kamer, zijn er manieren om de lichtniveaus beter te regelen. Maak optimaal gebruik van het natuurlijke licht dat wél binnen komt. Vermijd zware en verduisterende gordijnen en overige raambekleding die het natuurlijk licht blokkeren. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor lichtgekleurde vitrages, in between- of vouwgordijnen die geen ruimte innemen op je muur en het lichtinval  behouden.

3. Verlichting

Niet alleen het type verlichting is belangrijk om een ruimte op te lichten, maar misschien wel nog belangrijker is de hoeveelheid lumen die telt. Lumen is een maateenheid voor de hoeveelheid licht van de lamp. Vroeger keek je naar ‘watt’, maar dat zegt tegenwoordig niet veel meer als je een lamp uitzoekt. Verwissel je lampen voor lampen met een hoger lumen, en je zult de lichtintensiteit in de kamer verhogen.

4. Meubels

In een ideale wereld plaats je lichtgekleurde meubels in een donkere kamer, maar je kunt je meubels niet altijd vervangen wanneer je maar wilt! Een donkergekleurde bank kan er bijvoorbeeld fantastisch uitzien met contrasterende lichte sierkussens. Maar ook een mooi crèmekleurig of wit tafel- en/of vloerkleed zullen de kamer oplichten en uitnodigender maken. Je kan ook lekker creatief aan de slag gaan en donkere (houten) meubels een lichter kleurtje geven. Hoe je oude meubels kunt opknappen met krijtverf heb ik in deze blogpost uitgebreid omschreven. Hou donkere kamers zo open en minimaal mogelijk door de ruimte niet vol te zetten met zware meubels en overdadige decoratie.

5. Spiegels

Door het plaatsen van spiegels (aan de wand, op een schouw sidetable of eventueel op de vloer) naast of tegenover een raam kun je het daglicht weerkaatsen, waardoor er een grotere daglichtopbrengst is in een ruimte. 

Leave a Reply