Tips voor bewuste en gezonde keuzes voor jezelf en je woning

Van de verf op onze muren, de heerlijke geurkaarsen, ons textiel tot de schoonmaakmiddelen. Zonder dat we het weten stellen wij ons lijf dagelijks bloot aan onnodige toxische stoffen. Het kan gelukkig ook anders. In mijn adviezen en ontwerpen probeer ik zoveel mogelijk rekening te houden met bewuste en eerlijke keuzes voor materialen en producten. Zo adviseer ik bijvoorbeeld alleen watergedragen verf, met zo min mogelijk agressieve stoffen. Maar ook bij de selecties van meubels en decoratie kijk ik welke materialen zijn gebruikt en of/hoe deze (onnodig) zijn bewerkt. Goede relaties met betrouwbare partners zijn hierin zo belangrijk om zo een stukje bewustwording aan mijn klanten over te kunnen brengen.

Toen ik een paar jaar geleden alle troep in de prullenbak gooide was het nog een behoorlijke zoektocht om gezondere alternatieven te vinden. Ik analyseerde de ingrediëntenlijst altijd grondig om er vervolgens vaak achter te komen dat het “duurzame” of “natuurlijke” product helemaal niet zo duurzaam of natuurlijk was. Maar gelukkig zijn er ondertussen steeds meer natuurlijke schoonmaakmiddelen en eerlijke producten op de markt beschikbaar, en neemt dit aantal alleen maar toe. We zijn ons de afgelopen jaren steeds bewuster geworden van onze gezondheid, ons eten en de dagelijkse producten die we dagelijks gebruiken. Ondanks dat het aanbod toeneemt kan het alsnog een flinke zoektocht zijn. Ik deel graag mijn tips en ervaringen die ik de afgelopen jaren hierover heb opgedaan zodat ook jij op een gezonde en veilige manier van je woning kan genieten! Ook al zijn sommige producten erg prijzig, probeer waar je kan en het toelaat om bewuste keuzes hierin te maken. Een goede gezondheid is immers onbetaalbaar. 

 

Geurkaarsen

Wie gebruikt ze niet? Geurkaarsen zijn gemaakt op basis van petroleum paraffine wax en bevatten chemische stoffen. Bij verbranding komen kankerverwekkende stoffen vrij zoals toluene en benzene. Niet alleen bij geurkaarsen maar ook bij waxinelicht kaarsjes. Kaarsen gemaakt van soja of bijenwas zijn een verstandigere keuze. Controleer ook hier altijd de ingrediënten. Zelf koop ik geen geurkaarsen meer. Maar mocht jij toch behoefte hebben aan een geurtje dan zou ik gaan voor pure(!) etherische oliën.

Watergedragen verf

In verf zitten vaak VOS (Vluchtige organische stoffen), deze verdampen snel en blijven vervolgens in de lucht hangen. Stoffen die mogelijk schadelijk kunnen zijn, zijn bindmiddelen, oplos- en verdunningsmiddelen, pigmenten, vulstoffen en sommige hulpstoffen. De hoeveelheid schadelijke stoffen is afhankelijk van het type verf. Verf waarbij gebruik gemaakt van natuurlijke pigmenten, zoals Farrow&Ball, draagt ook bij aan een gezondere keuze. Watergedragen verf is doorgaans minder schadelijk voor milieu en gezondheid. Maar kan even goed wel andere schadelijke stoffen bevatten, zoals chemische conserveermiddelen. Pas wanneer de verf volledig uitgehard is, komen deze bestanddelen niet meer vrij. Uitharden is niet hetzelfde als drogen. Uitharden duurt meestal ongeveer een week. Het uitgangspunt is uiteindelijk om meer bewuste en betere keuzes te kunnen maken, verf met minder toxische stoffen. Toxische stoffen volledig elimineren zal helaas erg lastig worden, maar alle kleine beetjes bij elkaar zorgen voor een aanzienlijk verschil en ontlasting voor je lichaam. 

Narzuta: 100% Europees linnen | Gemaakt met liefde voor de natuur | Duurzaam & Traceerbaar | Brengt de natuur in je interieur

Ga voor organische materialen

Tijdens het telen en verwerken van textiel worden chemische stoffen en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze  toegepaste chemicaliën zijn zelfs de belangrijkste veroorzakers van huidallergie. Zo is biologisch (of organisch) katoen geproduceerd zonder (chemische) bestrijdingsmiddelen en is het niet genetisch gemodificeerd. Katoen genetisch gemodificeerd?? Je leest het goed: het DNA van de katoenplant is zodanig aangepast om insecten te doden die de plant kapot eten. Ook hier vraag ik mezelf dan hardop af: wat zijn de lange termijn gevolgen hiervan, zowel voor ons als het milieu? Er is nog steeds geen regelgeving voor het gebruik van sommige toxische chemicaliën binnen de textielsector. En door de toename van massaproductie, waaronder die van grote ketens, is er een gebrek aan regelgeving in de producerende landen. Wij, de consument, bepalen uiteindelijk het aanbod. Kies waar mogelijk voor organisch of bio. Denk bijvoorbeeld aan je plaids, sierkussens, bedlinnen, thee- en handdoeken maar ook bijvoorbeeld je dekbed waar je dagelijks onder slaapt.

Schoonmaak & Huishouden

Ik weet nog dat ik jaren geleden zoveel verschillende schoonmaakartikelen in huis had; voor de vloer, het aanrecht, het fornuis, de koelkast, spiegels, badkamer, wc en de lijst gaat maar door en door. En dan heb ik het nog niet gehad over het aantal plastic flessen. Tot ik erachter kwam hoe slecht deze toxische goedjes wel niet zijn voor je gezondheid. Al met kleine aanpassingen aan je schoonmaakmiddelen kun je veel winst halen voor je gezondheid. Ik maak al sinds jaren bewuste keuzes voor o.a. mijn schoonmaakmiddelen. Het Instagram account van Ismee heeft mijn kennis hierin enorm vergroot. In deze specifieke post gaat ze dieper in op de toxische ingrediënten die worden toegepast in schoonmaakmiddelen en wat voor schade deze kunnen veroorzaken. Een goede tip om te volgen als je op zoek bent naar tips voor een gezonde leefstijl!

Zo, en dan nu de schoonmaaktips:

  • azijn kun je voor zoveel schoonmaak klusjes gebruiken: voor schone ramen (zonder strepen!), voor kalkaanslag en het is ook nog eens een goede vetoplosser. De geur is misschien wat minder maar een beetje citroen erbij doet al wonderen!
  • Zelf gebruik ik wasdroogbollen i.p.v. wasverzachter
  • Vervang plastic afwasborstels door een houten borsteltje van plantaardige vezels
  • Gebruik bio-katoen vaatdoekjes i.p.v. een synthetisch microvezel doekje

Cosmetica & verzorging

Toen ik mij hier beter in ging verdiepen trok ik voor mijn gevoel een flinke beerput open. Als consumenten precies zouden weten wat hier allemaal in verwerkt wordt en welke gevolgen dit kan hebben, zowel korte als lange termijn, weet ik zeker dat ze andere keuzes zouden maken. Te bedenken dat de stoffen die je op je huid smeert direct in je bloedbaan worden opgenomen, en dat op een dagelijkse basis. Het simpelste voorbeeld is zeep. De meeste ingrediënten die op de verpakking vermeld staan kun je niet eens uitspreken. Allesbehalve natuurlijk. Wat zijn deze stoffen? Waarom zit hier zoveel in? In zeep zitten schuimverbeteraars, synthetische parfums en conserveermiddelen die een hormoonverstorende werking hebben. Niet alleen in zeep maar ook in  shampoo, scheerschuim, crèmes, deodorant en make-up. Vooral de afgelopen jaren zijn we flink gepusht om onze handen regelmatig te desinfecteren, terwijl dit juist meer kwaad doet dan goed. Je doodt niet alleen slechte bacteriën maar ook goede. Ga voor natuurlijke cosmetica & verzorgingsproducten en ook hier geldt weer: lees de ingrediënten lijst.

Azur Natural Bodycare: Handgemaakt in Nederland met 100% natuurlijke en duurzame oliën, geuren en kleuren

Leave a Reply