Tover Je Slaapkamer Om Tot Een Oase Van Rust

Daar waar de meeste dromen ontstaan, is in onze slaapkamer. We brengen bijna een derde van ons leven slapend door en iedereen heeft zo zijn eigen manier om tot rust te komen. Een optimale slaapomgeving is daarom niet geheel onbelangrijk en wordt toch nog (te) vaak over het hoofd gezien. Een goede nachtrust is geen overbodige luxe voor ons welzijn, vooral in deze hectische tijden dient onze slaapkamer kalmte uit te stralen en een omgeving te bieden waar we tot rust kunnen komen om weer op te laden. Dit begint eigenlijk al vóór het slapen gaan. Neem lekker je tijd om de dag af te ronden, schakel tijdig beeldschermen uit, demp het licht, lees een boek of luister bijvoorbeeld naar rustgevende muziek. Tenslotte heeft je nachtrust invloed op een lekkere frisse start van je dag. Met deze eenvoudige tips tover je de slaapkamer om tot een oase van rust en comfort.

1. Geen rommel

Rommel veroorzaakt in elke ruimte onrust, vooral in slaapkamers. Rondslingerende kleding, overdadige decoratie, drukke muren, schreeuwende kleuren en bonte patronen. Ze beïnvloeden, al dan niet onbewust, ons slaapritme en de kwaliteit van onze nachtrust. Houdt daarom slaapkamers rustig en sober. Vouw en hang kleding gelijk op of gooi ze direct in de wasmand zodat je bij het ontwaken niet meteen tegen het allegaartje aankijkt. Aan het voeteneinde van het bed is een mooie linnenkist handig om je beddengoed, kussens en dekens in op te bergen. Of maak bijvoorbeeld gebruik van mandjes om spullen snel en makkelijk uit het zicht op te bergen, het zal je veel meer rust geven.

2. Natuurlijk slapen

Koop natuurlijk en liefst organisch bedlinnen, zoals biologisch katoen, linnen, tencel en percal. Duurzaam organisch beddengoed gaan gewoon veel langer mee in tegenstelling tot synthetische stoffen, die ook nog eens allerlei gezondheidsklachten kan veroorzaken zoals allergische huidreacties of astma. Hierin geld zeker het gezegde: “Goedkoop is duurkoop”, vooral als het op je nachtrust aankomt. Geef of vraag bijvoorbeeld een set hoogwaardig kwalitatief bedlinnen als cadeau voor je verjaardag, de feestdagen of housewarming. Een goede tip voor natuurlijk beddengoed: bij Yumeko vind je de beste kwaliteit biologisch katoen of linnen. Het prachtige assortiment bestaat o.a. uit bedlinnen, dekbedden, kussens en matrassen die allemaal worden gemaakt op de meest duurzame en ethisch verantwoorde manier. 

Slaapkamer ontwerp

3. Kleur

Kleuren hebben een psychologische werking en hebben niet alleen invloed op hoe de kamer er uitziet maar ook op de sfeer die wordt uitgestraald. Des te belangrijker om kleuren te kiezen die passen bij jouw persoonlijke smaak en eigen stijl om van je slaapkamer een droomplek te maken. Rustgevende tinten, zoals zachte aardetinten in combinatie met witte, naturel en grijsachtige kleuren gaan altijd goed samen voor een rustige en tijdloze sfeer. Maar kleur heeft niet alleen een psychologische werking, ze hebben ook invloed op hoe wij de ruimte optisch waarnemen. Als richtlijn kun je bij de kleurkeuze het volgende in je achterhoofd houden:

  • Zachte neutrale kleuren creëren een rustgevende omgeving
  • Neutrale, heldere tinten laten een kleine ruimte bovendien groter lijken.
  • Donkere kleuren roepen een sereen gevoel op
  • Donkere tinten kunnen een ruimte verkleinen

4. Raambekleding

Voor een donkere slaapkamer zijn verduisterende gordijnen een must, afhankelijk van het raamtype kun je hierbij denken aan verduisterende vouwgordijnen, plissé gordijnen of bijvoorbeeld overgordijnen in combinatie met (semi)transparante vitrages. Door vitrages aan je overgordijnen toe te voegen creëer je een extra laag van privacy. Zo kun je ervoor kiezen om je gordijnen dicht te houden voor volledige privacy, maar kun je ook alleen de vitrages dichthouden om extra licht binnen te laten zonder het gevoel te hebben dat iedereen zomaar naar binnen kan kijken. Ze geven de slaapkamer een luchtige en zachte uitstraling. In een grote ruimte met een glad vloeroppervlak dempen gordijnen die wat stotend op de vloer zijn aangebracht, het geluid.

 

Welke raambekleding voor slaapkamer?
Een oase van rust in je slaapkamer creëren

5. Aankleding en inrichting

Sierkussens op het bed zorgen voor een knus en warm gevoel, maar zijn bij mooi bedlinnen niet altijd nodig. Afhankelijk van de persoonlijke stijl kunnen ze in bijpassende tinten of juist in contrasterende kleuren worden gecombineerd. Een sierlijke plaid, nonchalant over het bed gedrapeerd, creëert zachte lagen en een huiselijke sfeer. Voeg warmte toe met bijvoorbeeld milieuvriendelijk sisal, een laag gepoolde loper of tapijt.

Probeer de decoratie in je slaapkamer minimaal te houden, teveel kan namelijk al snel rommelig en onrustig ogen, vooral als je slaapkamer niet groot is. Ga liever voor een dierbaar object, een mooie stoel, een fotolijst of vaasje voor de nachtkastjes of commode. Een mooi schilderij of bijzondere wanddecoratie, bijvoorbeeld boven het bed, kan de blikvanger zijn in de ruimte. 

Met deze tips en ideeën kun je jouw slaapkamer omtoveren tot een oase van rust. Op zoek naar meer inspiratie voor de slaapkamer? In deze blogpost lees je hoe je een romantische sfeer creëert in de slaapkamer met behulp van kleuren en materialen. Hier lees je hoe je de kleur aubergine kan combineren in de een slaapkamer.  Misschien ben je wel op zoek naar inspiratie hoe je verschillende sierkussens met elkaar kan combineren? In deze blogpost deel ik 5 combinaties! 

Kom je er toch niet helemaal uit hoe je met kleuren een bepaalde sfeer kunt creëren?
Ik denk graag met je mee! Met een interieuradvies aan huis of online advies gaan we samen aan de slag met het samenstellen van een mooi passend kleurenpalet voor jouw interieur. 

Leave a Reply