Travertin: de schoonheid van natuurstenen

Travertin - duurzaam & tijdloos

Net zoals marmer is travertin, of travertijn, een kalksteen die gevormd wordt door neerslag van kalk uit zoetwaterbronnen van calciumcarbonaat (kalk) oververzadigd water. Bladeren, takjes en ander materiaal dat in dit water valt en later verteert, creëren de kenmerkende poriën/gaatjes. Travertin is een eeuwenoud bouwmateriaal, die voornamelijk te vinden is in Turkije, Toscane en Tivoli. De Romeinen wisten er 2.000 jaar (!) geleden al raad mee. Natuursteen is na water, zand en kiezels zo ongeveer het meest gevonden materiaal op aarde. De typische zandkleuren van crème en licht beige kunnen ook variëren tot geel, bruin, oranje en zelfs rood. Travertin is er in vele soorten en kwaliteiten: hoe minder gaten, hoe beter de kwaliteit. Er is ook travertin beschikbaar waar de gaten zijn gevuld. Bijkomend voordeel: vloerverwarming en natuursteen gaan hand in hand en lijken voor elkaar te zijn gemaakt, travertin geleidt en houdt warmte goed vast. In mediterraanse landen wordt travertin ook toegepast door de verkoelende effecten. 

Buiten dat het een prachtige materiaalsoort is, biedt travertin eindeloze toepassingen: van woonkamer tot badkamer, van landelijk tot modern of zelfs japandi stijl. Travertin is in elk interieur een ware schoonheid en prachtige toevoeging. 

Onderhoud

Travetin is een ijzersterk materiaal en heeft ook niet al te veel onderhoud nodig, niet meer of minder dan andere (vergelijkbare) vloeren. Met een impregnerende natuursteenzeep maak je het oppervlak water- en vuil afstotend, dit maakt het schoonmaken (met water) een stuk makkelijker.

Meisjes Van Steen

Klassiek - Natuurlijk - Tijdloos

Onlangs sprak ik Evita Hendriks van “Meisjes Van Steen”: leverancier van prachtige travertin. Ze komt uit een gezin van ambitieuze ondernemers. De indrukwekkende verbouwingen die zij en haar familie realiseerden, heeft haar passie voor mooie huizen en interieurs al op vroege leeftijd aangewakkerd. Pas eind 2021 zou Evita, net zoals haar familie, zich aansluiten bij de interieur/aannemerij branche. Eerst volgde een opleiding tot strafrechtadvocaat. Haar passie voor mooie en tijdloze interieur kon ze kwijt in haar eigen verbouwingen en interieur. Dat bleef door vrienden niet onopgemerkt en al snel vroegen ze Evita’s hulp om net zo’n mooi interieur te creëren. 

Evita Hendriks - Meisjes Van Steen
Evita Hendriks - Meisjes Van Steen
Doordat ik deel uit kan maken van een bouwproces waarin ik een bijdrage kan hebben in de creatie van mooie huizen,  leef ik mijn grootste droom.
Evita Hendriks

Alle gepubliceerde foto’s zijn eigendom van Meisjes Van Steen

Zowel Evita als haar man hadden beiden een drukke carrière en ze hadden behoefte aan een betere woon-werk balans voor het gezin van 3 kinderen. Via haar broer, die in de aannemerij zit op de Antillen, kwam ze in aanraking met natuursteen. Hij bracht haar in contact met leveranciers in het Midden-Oosten. Diverse kennismakingen volgden maar lang nadenken om natuursteen van goede kwaliteit én een scherpe prijs te importeren was niet nodig. Na 2 nachtjes slapen hakte ze de knoop door. Onder het mom “je moet altijd durven dromen” sprong Evita eind 2021 in het diepe. In een sterk dominerende mannenwereld staat Evita wel haar mannetje, ze regelt alles zelf van A tot Z: contact met de rederijen, opslag, import en transport. De keten is kort: Meisjes van Steen koopt direct in bij groeves, zonder tussenhandel. En alles direct uit voorraad leverbaar!

Leave a Reply