Zó combineer je verschillende woonstijlen als een pro

Bij het definiëren of bepalen van de woonstijl van de klant(en) bij de start van een project komt het zelden voor dat we uitkomen op één specifieke stijl. Soms zijn er verschillende woonstijl voorkeuren binnen het gezin of vinden ze een combinatie van verschillende stijlen juist mooi. Of een kostbaar erfstuk die niet helemaal past in het interieur.

En dat is juist het mooie van een authentiek interieur: niet binnen specifiek vastgestelde ontwerp regeltjes spelen maar buiten de lijntjes kleuren om de ruimte dimensie te geven en het persoonlijk te maken. Je huis moet gevuld zijn met dingen waar je van houdt en die je inspireren, ongeacht of ze allemaal binnen dezelfde interieurstijlen vallen. Maar hoe combineer je verschillende woonstijlen met elkaar zonder dat het rommelig uitziet en lijkt op een bij elkaar geraapt zooitje?

Vooral bij nieuwbouw woningen krijg ik vaak de vraag: de woning voelt zo koud en klinisch nieuw, hoe maak ik het gezelliger en voeg ik meer warmte toe? Het combineren van verschillende stijlen om een woning meer warmte te geven en minder kil te laten voelen is de combinatie oud met nieuw, modern met landelijk. Persoonlijk een van mijn favorieten. De nieuwe woning krijgt ineens karakter en vertelt een verhaal

Het komt allemaal neer op het bewust kiezen van je meubels en decoratie. Als je zonder intentie lukraak spulletjes gaat kopen, kan ik je garanderen dat je met spullen thuiskomst die niet bij elkaar passen. Terwijl ze in de winkel of online zo leuk gestyled waren?! Lees snel verder voor mijn tips hoe jij als een pro verschillende woonstijlen kan combineren tot een mooi gebalanceerd samenspel.

1. Inspiratie opdoen

Het begint allemaal met inspiratie. Misschien heb je al een duidelijk beeld van welke stijlen in je interieur moeten terugkomen of misschien juist niet. Wie weet liggen jij en je partner niet helemaal op één lijn, wat de situatie ook is, een moodboard maken is altijd een goed startpunt. Beperk je niet tot plaatjes van ruimtes maar voeg ook detail foto’s toe, zoals houtsoorten, patronen, decoraties,etc. Zo krijg je een heel duidelijk beeld van wat je nou precies mooi vindt. Daarnaast komt het ook handig van pas bij tip 2.

2. Zoek naar overeenkomsten

Probeer in de moodboard(s) en/of huidig interieur overeenkomsten in de verschillende stijlen te vinden. Kijk naar de materialen, het kleurpalet, patronen maar ook vormen. De landelijke en industriele stijl becomplimenteren elkaar erg goed door het gebruik van (onbewerkte) natuurlijke materialen. Zo is Japandi een mix van Japans en Scandinavisch design. Hoewel deze stijlen onderling verschillen, staan ​​ze allebei bekend om hun functionele eenvoud. 

3. 80/20 regel

Laat één stijl domineren met 80%, de tweede stijl met de overige 20%. Bijvoorbeeld 80% voor meubels en 20% voor de decoratie en verlichting. Wil je meer stijlen combineren, deel de 20% dan verder op. Ik raad het niet aan om meer stijlen te mixen, het wordt alleen maar lastiger om er een mooi samenhangend geheel van te maken. Met de 80/20 regel vullen de verschillende stijlen elkaar juist aan, in plaats van dat ze met elkaar botsen.

4. Consistent kleurenpalet

Sommige woonstijlen komen met gedurfde en felle kleuren, terwijl andere stijlen juist subtiele kleuren nodig hebben. Maak aan de hand van je moodboard een kleurenpalet. Beperk het kleurenpalet tot 1 a 2 kleuren (max 3) om balans te creëren. Dit palet zal als een gids dienen voor het hele interieur. Als je te veel kleuren gaat gebruiken, kan het interieur er al snel willekeurig en rommelig uitzien. Een neutraal kleurenpalet zorgt ervoor dat de verschillende woonstijlen die je hebt verwerkt naadloos in elkaar overlopen.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Een bericht gedeeld door HOI INTERIOR DESIGN (@hoi_interiordesign_studio)

In deze gang worden klassieke en moderne bouwkundige details met elkaar gecombineerd. Het ontbreken van plinten en lijstwerk rond de deuren geeft een moderne uitstraling, terwijl de meubels een klassieke invloed geven. 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Amber Lewis (@amberinteriors)


De organische vormen typerend voor de Japandi stijl worden hier gecombineerd met een industriële stalen deur. Alhoewel het een subtiele toevoeging is maakt de plafondhoge stalen deur een krachtig statement.

Industriële elementen vormen een rode draad in het moderne ontwerp.

Weer een indrukwekkende combinatie van modern met klassiek in een monochroom kleurenpalet. De messing lampen en salontafel voegen warmte toe aan de moderne uitstraling.

Een prachtige mix van Mediterraanse, Aziatische en industriële invloeden. Door het gebruik van een consistent kleurenpalet lopen de verschillende stijlen vloeiend in elkaar over.

Styling Vitrinekast

Dit project was een combinatie van een moderne Scandinavische uitstraling met subtiele industriële elementen: natuurlijk, eenvoudig minimalisme, neutrale tinten en zwarte contrasten.

Uiteindelijk komt het neer op gevoel. Er zit niet een hapklare wetenschap achter bij het combineren van verschillende woonstijlen. Hou deze richtlijnen in je achterhoofd en probeer wat dingen uit. Het hoeft niet in één keer te kloppen. Als je iets niet mooi bij elkaar vindt passen, vervang het door iets anders of voeg juist iets toe. Mocht je er toch niet uitkomen dan help ik je graag verder om van je interieur een mooi persoonlijk geheel te maken.

Leave a Reply