Krijtverf is één van de snelste en makkelijkste manieren om een kostbaar of vintage meubel een nieuw leven te geven. En je kan er echt alle kanten mee op: van modern, industrieel, landelijk en japandi tot eclectisch en brocante. Door de veelzijdige verftechnieken kun je jouw meubelstuk zo uniek maken zoals jij het wilt, helemaal in jouw eigen stijl. Denk aan bijvoorbeeld whitewash, meerdere kleuren gebruiken, doorschuren of een donkere wax aanbrengen voor een gepatineerd effect. Of wat dacht je van het werken met sjablonen voor bijzondere decoratieve patronen? Zoals je kan zien zijn de mogelijkheden eindeloos! En misschien wel het allermooiste is dat het echt niet kan mislukken. Mocht het eindresultaat toch niet helemaal zo zijn zoals je had verwacht, dan kun je er heel eenvoudig overheen schilderen (zelfs als je het al hebt afgewerkt met wax).
Meubels opknappen met krijtverf is mij niet onbekend. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn oude eettafel opgeknapt met krijtverf, waarover ik ook een blogpost heb geschreven. Maar ik ga ook geregeld aan de slag met vazen, kandelaars en andere woonaccessoires die ik voor een prikkie scoor bij de kringloop en antiekmarkten.
Deze decoratieve schouw heeft de afgelopen 25 jaar verschillende plekken gezien. Ongeveer 25 jaar geleden heeft mijn moeder de schouw ontworpen en door een meubelmaker laten maken voor haar interieurwinkel destijds. Een mooi pronkstuk om bijzondere woonaccessoires op te etaleren. Ondertussen staat de schouw al heel wat jaren in mijn woonkamer te schitteren. Maar in de loop der jaren is de schouw erg vergeeld en zijn kleine krasjes en deukjes helaas niet bespaard gebleven. Dat vraagt om een opfrisbeurt!
De voordelen van krijtverf
- Basiskleuren kun je makkelijk zelf mengen voor de gewenste kleur
- Geschikt voor meubels, stuc, muren, steen, gips, behang, metaal en sommige soorten kunststof
- Krijtverf is op waterbasis, droogt snel en is vrijwel geurloos
- Milieuvriendelijk
- Kwasten en ander materiaal zijn heel makkelijk schoon te maken om een volgende keer weer te kunnen gebruiken
Online kun je veel stappenplannen vinden voor het aanbrengen van krijtverf. Zo zegt de een wel schuren en de ander zegt niet schuren, wel een primer gebruiken of niet. Maar wat zijn dan nou de juiste stappen? Hiervoor bestaat er geen hapklaar antwoord want dit is afhankelijk van veel factoren. Welk merk je gebruikt, het materiaal van het meubelstuk en de staat ervan (bloedend hout bijvoorbeeld) zijn enkele factoren die uiteindelijk bepalen welke stappen je moet volgen voor het beste resultaat.
Ik heb in de loop der jaren al verschillende merken geprobeerd en getest en mijn voorkeur gaat sterk uit naar de krijtverf van Annie Sloan. De verf is veel dikker (deze kun je eventueel ook verdunnen met water) dan andere merken, daardoor hecht de verf ook beter en is 1 laagje vaak al voldoende. Bovendien heb je ook geen primer nodig. Dus de werktijd wordt behoorlijk verkort en de totale kosten zijn minder.
Kleur bekennen
Toen ik de schouw wilde gaan opknappen was voor mij meteen duidelijk dat ik dit zou gaan doen met krijtverf, juist omdat het zo makkelijk aan te brengen is. Maar nu was de grote vraag: welke kleur?? Op Pinterest ging ik op zoek naar inspiratie en al snel stond mijn pinboard vol met mooie plaatjes van natuurstenen schouwen en haarden. De imperfectie van natuursteen vind ik echt prachtig. Ik analyseerde de foto’s om de verschillende tinten die terugkwamen in natuursteen te bepalen. Vervolgens heb ik een aantal kleurechte A5-stalen besteld, variërend van koude grijstinten tot warme taupe kleuren. De testers heb ik een aantal dagen op de schouw laten hangen om de kleuren goed te kunnen beoordelen op verschillende momenten van de dag. Mijn keuze viel uiteindelijk op een warme beige taupe kleur, de 2e kleur van links hiernaast op de foto. Maar toen ik de kleur op een testvlak had aangebracht op de schouw vond ik de kleur toch veel te donker. Wat nu? Het was op dat moment dat ik besloot om het helemaal anders aan te gaan pakken.
Daar waar ik eerst van plan was om met 1 kleur te werken had ik nu besloten om verschillende verftechnieken te gaan gebruiken om zo tot een natuursteen effect te komen. Ik wilde de ondergrond wit houden en met whitewash verschillende kleurnuances creëren en de donkere wax zou een verouderd effect geven aan de schouw. Ik had nog een pot krijtverf staan van Annie Sloan in de kleur Old White die ik een aantal jaren geleden had gebruikt voor mijn eettafel. Dus ik kon gelukkig alsnog gelijk aan de slag!
Sla deze stap nooit over
De allereerste (en misschien wel belangrijkste stap) is het meubelstuk eerst goed ontvetten vóórdat je gaat schuren. Als je deze stap overslaat, schuur je eventuele vetresten in het meubelstuk. En dat wil je echt niet hebben, dan zal de krijtverf zich niet overal even goed hechten. Ik heb de ontvetter van Sint Marc gebruikt, een 100% biologisch afbreekbaar middel op basis van natuurlijke hars en ruikt ook nog eens heerlijk!
Nadat ik de schouw goed heb ontvet, heb ik deze lichtjes opgeschuurd met schuurpapier omdat hier en daar wat beschadigingen waren en ik voor een optimale hechting wilde gaan. Lastige en kleine hoekjes heb ik met de hand lichtjes opgeschuurd en de grote oppervlaktes met een schuurmachine. Omdat ik in een appartement woon kan ik niet “even” de schouw buiten zetten om te schuren. En schuren geeft nou eenmaal een enorme stofbende, gelukkig is een schuurmachine met ingebouwde stofzuiger echt een ideale uitkomst. Het is niet volledig stofvrij maar het scheelt toch al een hoop! Na het schuren is het ook weer erg belangrijk om het geheel nog een keer te ontvetten om een optimale dekking te krijgen.
Aan de slag met krijtverf
En dan komt nu het leukste gedeelte: de krijtverf aanbrengen! Ik heb hiervoor een platte kwast gebruikt, voor een verweerd effect wil ik de kwaststrepen graag zichtbaar hebben. Voor een egaal effect kun je ook een schuimroller gebruiken.
De eerste laag was voor mij niet dekkend genoeg dus besloot ik om toch een 2e laag aan te brengen. Daarna heb ik een deel old white gemengd met de beige taupe kleur die ik had gekocht en verdunt met een deel water. Het whitewash mengsel was erg waterig en dat is ook de bedoeling, het doel van de whitewash was om een zachte en lichte taupe waas te creëren i.p.v. de matte witte kleur. Ik heb dit met een ovale kwast aangebracht en met een vochtige tricotdoek uitgeveegd om mooie subtiele kleurschakeringen te creëren. Met staalwol verzachtte ik zichtbare kwaststreken en kleurverschillen.
Donkere wax voor een beschermlaag & verouderd effect
De krijtverf van Annie Sloan is erg mat en poreus. Het is dus wel aan te raden om krijtverf altijd af te werken met een wax, zo wordt het waterafstotend en het geeft een beschermlaag tegen krasjes maar ook tegen vette vingerafdrukken. De wax intensiveert ook nog eens de kleur(en).
Eerst heb ik een laag transparante bijenwax gebruikt, dan een uurtje laten drogen en vervolgens hier en daar donkere wax aangebracht voor een verouderd effect. Dit breng je heel eenvoudig aan met een kwast en een doek om het gelijkmatig uit te vegen. Als je gelijk de donkere wax gebruikt, komt de donkere wax in je verfwerk waardoor het moeilijker wordt om deze uit te vegen. Ben je toch niet tevreden met het resultaat? Dan kun je gewoon heel makkelijk over de wax heen verven!
marita
prachtig verweerd resultaat! een opvallend pronkstuk!