Als het gaat om decoreren voor de seizoenen, heb ik een sterke voorliefde voor alles wat met de hand is gemaakt en natuurlijk is. Deze gedroogde sinaasappelschijfjes zijn een jaarlijkse traditie in mijn kerstdecoratie. Het is zo makkelijk om te maken en je kan ze ook nog eens voor zoveel verschillende doeleinden gebruiken. Het enige wat je nodig hebt zijn sinaasappels (en/of bloedsinaasappels, citroenen en limoenen), een keukenmes, en een oven.

Een heerlijke activiteit voor een koud, grijs en donker weekend. Lekker de oven aan en voor je het weet is je huis ondergedompeld in een onweerstaanbare wintergeur.

Heb je geen zin of tijd om zelf gedroogde sinaasappelschijfjes te maken? Geen zorgen! In de shop vind je kant-en-klare zakjes gedroogde schijfjes of gedroogde limoenen.

DIY: Gedroogde sinaasappelschijfjes

SINAASAPPELSCHIJFJES DROGEN

> Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius
> Snij de sinaasappels in schijfjes van ongeveer 1cm (snij ze niet te dun, anders verbranden ze)
> Dep de schijfjes met een keukenpapier droog
> Leg ze in de oven gedurende 2 a 3 uur (afhankelijk van de dikte) en draai ze elk half uur om om gelijkmatig te laten drogen
> Zijn de schijfjes droog na 2 a 3 uur? Laat ze dan nog enkele uren goed afkoelen. Als ze nog zacht aanvoelen, doe ze dan nog even terug in de oven en houd ze goed in de gaten wanneer ze droog zijn. Als de schijfjes niet volledig gedroogd zijn gaan ze namelijk schimmelen, en dat wil je natuurlijk niet tussen de kerstdecoratie.

Waarvoor kun je gedroogde sinaasappelschijfjes gebruiken?

Gedroogde sinaasappelschijfjes kun je voor zoveel creatieve dingen gebruiken. Ze zijn ook erg geschikt voor de herfst- en winter decoratie, niet alleen voor de kerst. Hier volgt wat inspiratie hoe je gedroogde sinaasappelschijfjes kan  gebruiken voor je volgend creatief kerstproject.

Rustieke Cadeauverpakking

Een creatieve en duurzame manier om je cadeauverpakking een rustieke uitstraling te geven: gedroogde sinaasappels, bloemen, kruidnagel, kaneel en dennengroen.

 

Warm & Feestelijk Onthaal

Verwelkom je gasten met een feestelijk onthaal met een prachtige kerstkrans aan de deur of aan een raam. Eenvoudig, stijlvol en persoonlijk.

 

Natuurlijke Slinger & Kerstornamenten

Rijg de schijfjes aan een touw voor een slinger aan de schouw, op een kast of sidetable. Of om in de kerstboom te hangen als ornament. Het ziet er niet alleen prachtig uit maar ruikt ook nog eens heerlijk!

Kerstslinger van gedroogde sinaasappelschijfjes

Feestelijke Garnering

Geef je kerstgerechten net dat beetje extra door bijvoorbeeld de taart of kerstdrankje te garneren met gedroogde schijfjes. Je kan ze ook toevoegen aan je kersttafeldecoratie.

 

Potpourri Stoofpotje

Geen chemische potpourri maar een zelfgemaakt natuurlijk stoofpotje om je huis heerlijk te laten ruiken naar een typische kerstgeur. Een potpourri stoofpotje is trouwens een hele leuke cadeautip voor bijvoorbeeld de buren of de postbode: stop de gedroogde sinaasappelschijfjes samen met wat kruiden in een weckpot en geef een potpourri stoofpotje cadeau! Voeg een leuk mini ornament toe als leuke herinnering die ze in de kerstboom kunnen hangen.