Het snoeien en laten drogen van hortensia’s voelt als een soort startsein dat de herfst voor de deur staat. Met het weer dat langzaam frisser wordt en de bladeren die van de bomen vallen, is hier thuis het herfst sfeertje officieel gearriveerd! Om het herfstgevoel terug te laten komen in het interieur hoef je alleen maar de natuur en de kleuren buiten naar binnen te halen. Gedroogde hortensia’s vormen een prachtig herfstdecor voor zoveel verschillende toepassingen. Lees snel verder hoe je thuis zelf aan de slag kan met het drogen van prachtige hortensia’s en wat je er vervolgens allemaal mee kan.

Een Praktische Gids voor het Drogen van Hortensia’s

Het tijdstip van snoeien is erg belangrijk dat dit op het juiste moment gebeurt. Ga ‘s ochtends vroeg de tuin in om de hortensia’s te snoeien omdat ze dan het meeste vocht vasthouden. Ik snoei ze meestal in september, en kies zorgvuldig de bloemen uit met stevige, gezonde stelen die nog volledig in bloei staan. Vermijd bloemen die al tekenen van verwelking vertonen. Nog een andere handige tip: probeer ze te snoeien als het niet onlangs heeft geregend en het al een paar dagen droog is. Als je de bloemen nat naar binnen haalt krijg je al snel verlepte bloemen.

Verwijder alle blaadjes en eventueel beschadigde bloemen nadat je ze hebt gesnoeid. Nu kun je ze op twee manieren laten drogen: in een vaas met een laagje water of je hangt ze op. Het mooiste resultaat krijg je als je de hortensia’s laat drogen in een vaas met een laagje water omdat ze door dit drogingsproces hun natuurlijke kleur blijven behouden. Na ongeveer één à twee weken zijn ze mooi gedroogd en klaar voor gebruik. Wil je niet zo lang wachten? Dan kun je de hortensia’s het beste ondersteboven ophangen om te laten drogen. Bind ze samen met een touwtje en zorg ervoor dat de trossen niet te dik zijn, zodat er luchtcirculatie mogelijk is. Hang de trossen ondersteboven op in een donkere, droge ruimte.

Tips voor het drogen van hortensia's

Hortensia’s Bewaren: Tips om hun Schoonheid te Behouden

Gedroogde hortensia’s kunnen erg lang meegaan, zelfs jaren, als ze op een droge plaats en uit direct zonlicht worden geplaatst. Zoals bij alle gedroogde bloemen kan blootstelling aan vocht leiden tot schimmelvorming. 

Gedroogde hortensia’s hebben de neiging om wat stof te verzamelen dat soms moeilijk te verwijderen is omdat de bloembladen brozer worden. Stof ze voorzichtig af om ze er weer fris uit te laten zien. Over het algemeen bewaar ik ze een jaar totdat ik de volgende herfst een nieuwe partij kan snoeien.

Stylen met Gedroogde Hortensia’s

Gedroogde hortensia’s kunnen op verschillende manieren worden gebruikt om je interieur op te fleuren. Hier volgen enkele creatieve ideeën:

  • Een paar gedroogde hortensia’s in een mooie pot of vaas is eigenlijk alles wat je nodig hebt voor een prachtig herstdecor. De bloemen zijn al zo prachtig van zichzelf.
  • Creëer prachtige boeketten door gedroogde hortensia’s te combineren met andere droogbloemen, bijvoorbeeld met eucalyptus voor een herfstige combinatie. 
  • Als je de gedroogde hortensia’s met een goudspray een ander kleurtje geeft, transformeren de bloemen zich tot een feestelijk kerststuk voor op de eettafel. Ze geven een rustiek en toch magisch en sprankelend tintje aan de kerstdecoratie. Hier kun je lezen hoe ik van gedroogde gouden hortensia’s een feestelijk tafelstuk heb gemaakt voor de kersttafel. 
  • Een krans van gedroogde hortensia’s ziet er geweldig uit aan de muur of op de voordeur. De volle weelderige krans creëert  een romantische en eenvoudige herfstlook. 
  • Verfraai je schouw met een indrukwekkende display van gedroogde hortensia’s en creëer een opvallende eyecatcher

 

Zoals je kunt zien zijn de decoratie mogelijkheden met gedroogde hortensia’s eindeloos. Ga lekker een middagje creatief aan de slag om een persoonlijk herst- of winterdecor te creëren met je gedroogde hortensia’s uit eigen tuin. Heb je nog andere (styling) tips? Deel ze vooral in de reacties!