Als grote vintage liefhebber ben ik voortdurend op zoek naar unieke stukken die een extra persoonlijke touch geven aan mijn huis en die van mijn klanten. Ik breng regelmatig bezoekjes aan kringloopwinkels en snuffel graag rond op verschillende antiekmarkten in Nederland en België. Van vintage vazen, verweerde dienbladen en gepatineerde potten ​​tot een nieuw leven geven aan oude meubels. Bekijk deze blogpost voor een handig stappenplan over hoe je meubels kunt opknappen met krijtverf. Vintage meubels, accessoires en decoraties zijn een geweldige manier om karakter en persoonlijkheid toe te voegen aan je huis en is ook nog eens een duurzame keuze.

Als je nieuw bent in de wereld van vintage en antiek, kan het vinden van je eerste vondst lastig zijn, misschien zelfs een beetje intimiderend. Ik herinner me nog de eerste bezoeken aan antiekmarkten nog goed, ik liep er destijds een beetje verloren bij. Zoveel items die er mooi en bijzonder uitzien, maar hoe spot je die unieke vondst voor de juiste prijs? Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

Vintage meubels en decoraties die passen bij jouw stijl en budget.

Voordat je op zoek gaat naar vintage stukken, is het belangrijk om eerst je stijl en budget te bepalen. Verdiep je in de verschillende stijlen: zijn het de geometrische vormen, felle kleuren en luxe materialen van Art Deco die je erg mooi vindt of juist de strakke lijnen, eenvoudige vormen en natuurlijke materialen van de Mid-century stijl? Misschien zijn het wel de kleurrijke stoffen, manden, kussens met veel franjes, kwastjes en borduurwerk die je prachtig vindt in de bohemian stijl. Door te bepalen welke stijl je in gedachten hebt, kun je specifieker zijn in je zoektocht en voorkom je een aankoop van onnodige items die niet bij je interieur passen.

Vintage in je interieur

Afhankelijk van het item waar je naar op zoek bent, kunnen vintage meubels en decoraties prijzig zijn, vooral als het gaat om unieke en authentieke stukken. Voorkom dat je te veel betaalt door van tevoren online onderzoek te doen naar prijzen van vergelijkbare items, houdt hierbij ook rekening met de staat en de zeldzaamheid van het item. Mocht je nou een bijzonder vintage stuk per toeval tegen het lijf lopen, dan is Google Image Search een handige tool om snel meer informatie te krijgen over een specifiek product.

Waar begin je?

Nu je een goed beeld hebt kunnen vormen van de items die je graag zou willen toevoegen in je interieur is het nu tijd om te beginnen met de zoektocht naar je eerste vintage stuk! Want waar vind je nou de mooiste vintage schatten?

Kringloopwinkels / Tweedehandszaken

Kringloopwinkels zijn een uitstekende startplek om op zoek te gaan naar vintage meubels en decoraties. Aangezien kringloopwinkels tweedehands items verkopen, kun je er tegen betaalbare prijzen unieke vintage vondsten doen. De kans is groot dat je niet meteen vindt wat je zoekt, dus neem lekker de tijd om rond te kijken of een andere keer nog eens langs te gaan.

Marktplaats en andere online winkels

Tegenwoordig is het gemakkelijk om online vintage meubels en decoraties te vinden via platforms zoals Marktplaats, Etsy en Reliving. Deze platforms bieden je de mogelijkheid om gericht te zoeken naar specifieke items op je verlanglijstje en prijzen te vergelijken bij verschillende verkopers. Houd echter rekening met de verzendkosten wanneer je overweegt om items online te kopen. In mijn eigen shop vind je ook een assortiment aan vintage woonaccessoires. Elke laatste vrijdag van de maand heb ik een vintage drop, dan worden nieuwe vintage items online toegevoegd. Neem gerust een kijkje! 

Antiekmarkten en vintage winkels

Op antiekmarkten en vintage winkels kun je vaak unieke stukken vinden die je elders niet tegenkomt, en de verkopers kunnen waardevolle informatie bieden over de geschiedenis en waarde van de items. Houd er rekening mee dat de prijzen op deze locaties doorgaans hoger kunnen zijn dan in kringloopwinkels en online marktplaatsen. Het is daarom altijd de moeite waard om te onderhandelen over de prijs. Is het handiger om vroeg te gaan of juist later op de dag? Dat hangt helemaal af van jouw persoonlijke voorkeur. Als je op zoek bent naar de beste deals en de meest unieke items, kom dan bij voorkeur zo vroeg mogelijk. De meest bijzondere stukken worden vaak als eerste verkocht, dus wees er snel bij. Aan het einde van de dag kun je vaak de beste prijs krijgen op de laatste items die niet zijn verkocht.

Het identificeren van waardevolle stukken

Bij het kopen van vintage meubels en accessoires is het van belang om aandacht te besteden aan zowel de kwaliteit als de authenticiteit van de items. Wat is nou vintage en wat is antiek? Over het algemeen wordt een item als antiek beschouwd wanneer het ongeveer 100 jaar oud is, terwijl vintage items ten minste 20 jaar oud zijn. Let ook op kwalitatieve materialen, zoals massief hout, edelmetalen en stevige stoffen zoals linnen.

Helaas zijn er veel replica’s op markten en in winkels in omloop, vooral bij verzamelobjecten en zeldzame schatten. Om er zeker van te zijn dat je een authentiek stuk koopt, is het raadzaam om goed naar de labels, eventuele stempels op metalen en de details van het item te kijken. Dit helpt je om te voorkomen dat je per ongeluk een replica aanschaft.Vintage interieur kan een geweldige manier zijn om jouw huis uniek en persoonlijk te maken. Het kan ook een duurzame optie zijn die past bij een milieubewuste levensstijl. Als beginner kan het vinden van vintage stukken misschien intimiderend lijken, maar met de juiste tips en trucs kan het een leuke en lonende ervaring zijn. Begin bij het bepalen van jouw stijl en wees niet bang om creatief te zijn. Zoek naar vintage stukken op verschillende plaatsen, zoals kringloopwinkels, vlooienmarkten en online platforms. 

Met deze tips voor beginners ben je goed op weg om jouw eerste vintage stukken te vinden. Veel succes en vooral veel plezier!