Krijtverf biedt ongekende mogelijkheden voor het opknappen van meubels. Het is niet alleen makkelijk te gebruiken, maar droogt ook razendsnel. Het beste van alles is dat je vaak niet eens hoeft te schuren of gronden voordat je de verf aanbrengt. Bovendien kan krijtverf op vrijwel alle ondergronden worden toegepast, zoals wanden, metaal, kunststof, stucwerk, steen, gips en behang. En het mooie is: iedereen kan ermee werken! Maak je geen zorgen over het maken van fouten, want als dat gebeurt, kun je er gewoon een extra laag overheen aanbrengen, het oppervlak licht opschuren of zelfs een andere kleur proberen. Lees snel verder hoe je in slechts één dag nieuw leven kunt geven aan je oude meubelstuk met krijtverf.

1. Voorbereiding: Ontvetten

Een goede voorbereiding is essentieel voor een duurzaam resultaat. Begin met het grondig ontvetten van het meubelstuk om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht. Je kunt hiervoor gewoon een sopje gebruiken of de verfreiniger- & ontvetter van St. Marcs. een 100% biologisch afbreekbaar middel op basis van natuurlijke hars noodzakelijk om een product te creëren die generaties lang meegaat. Het is daarnaast volledig biologisch afbreekbaar en produceert geen afval, aangezien elk onderdeel van de plant in verschillende vormen wordt gebruikt, van voedsel tot isolatie tot papierproductie (denk bijvoorbeeld aan de dollar biljetten).

2. Schuren of niet schuren?

In de meeste gevallen is schuren niet nodig dankzij de krijtkorreltjes in de verf, die als het ware de rol van schuurpapier overnemen en zorgen voor een goede hechting op het oppervlak. Daarom is krijtverf ook geschikt voor ondergronden van plastic en metaal (controleer wel altijd even de specificaties, niet bij alle merken is dit het geval). Wel zorgt het schuren ervoor dat de krijtverf nog beter hecht. Als er echter losse stukjes verf zijn of als het meubelstuk afbrokkelt, is licht schuren aan te raden voor een betere hechting. 

3. Breng de eerste laag krijtverf aan

Breng de eerste laag krijtverf aan met een kwast, waarbij je de volledige lengte van de kwast gebruikt en in verschillende richtingen strijkt. Het is niet nodig om netjes te werken, omdat de verf een rustieke uitstraling creëert. Als de verf te dik is, kun je een beetje water toevoegen om het te verdunnen en gemakkelijker uit te strijken. Houd er rekening mee dat krijtverf snel droogt, vaak al binnen 10 minuten. In de meeste gevallen is één laag voldoende, maar als de dekking nog niet optimaal is, breng dan een tweede dunne laag aan.

 

4. Krijtverf afwerken

Het afwerken en beschermen van het opgeknapte meubelstuk is niet altijd noodzakelijk, maar het hangt af van het beoogde gebruik en de mate van blootstelling aan vuil en slijtage. Als het meubelstuk intensief wordt gebruikt, zoals een eettafel, stoelen of keukenkastjes, is het raadzaam om een afwerking aan te brengen voor extra bescherming.

De meest gebruikte afwerking is met boenwas en vernis. Boenwas, ook wel bekend als wax, kan worden aangebracht in 2 tot 3 lagen. Het biedt een mooie natuurlijke glans en beschermt het meubelstuk tegen dagelijkse slijtage. Breng de boenwas aan nadat de krijtverf minimaal 2 uur heeft gedroogd. Wil je het meubelstuk gemakkelijk kunnen afnemen met water? Dan is vernis een betere keuze. Vernis is duurzamer en slijtvaster dan boenwas. Breng de vernis aan nadat de krijtverf volledig is uitgehard volgens de instructies van de fabrikant.

 

Voor een doorleefd en oud effect kun je donkere, witte of zwarte wax gebruiken. Breng eerst een transparante laag aan met een waxkwast of waxbrush voordat je de donkere wax aanbrengt. Hiermee creëer je een beschermende laag, zodat de donkere wax niet in de verf trekt. Gebruik een (katoenen) doek om de donkere wax uit te wrijven en het gewenste effect te bereiken.

Hopelijk kun je met deze tips kun je jouw (oude) meubelstuk een nieuw leven geven met krijtverf. Op zoek naar meer krijtverf inspiratie? In deze blogpost lees je hoe je een vintage uitstraling aan je meubel geeft met krijtverf. Heb je nog andere tips voor het werken met krijtverf? Deel ze vooral hieronder in de comments!