Daar waar de meeste dromen ontstaan, is in onze slaapkamer. We brengen bijna een derde van ons leven slapend door en iedereen heeft zo zijn eigen manier om tot rust te komen. Een optimale slaapomgeving is daarom niet geheel onbelangrijk maar wordt toch nog (te) vaak over het hoofd gezien. Een goede nachtrust is geen overbodige luxe voor ons welzijn, vooral in deze hectische tijden dient onze slaapkamer kalmte uit te stralen en een omgeving te bieden waar we tot rust kunnen komen om weer op te laden. Dit begint eigenlijk al vóór het slapen gaan. Probeer een klein moment te nemen om de dag af te ronden, schakel tijdig beeldschermen uit, demp het licht, lees een boek of luister bijvoorbeeld naar rustgevende muziek. Tenslotte heeft je nachtrust invloed op een lekkere frisse start van de volgende dag. Lees snel verder voor eenvoudige tips hoe je de slaapkamer omtovert tot een oase van rust en comfort.

Geen rommel dankzij praktische opbergmogelijkheden 

Rommel veroorzaakt in elke ruimte onrust, vooral in slaapkamers. Rondslingerende kleding, overdadige decoratie die al een tijdje niet is afgestoft, drukke muren, schreeuwende kleuren en bonte patronen. Ze beïnvloeden ons, al dan niet onbewust, slaapritme en de kwaliteit van onze nachtrust. Houdt daarom de slaapkamer rustig en sober. Vouw en hang kleding gelijk op of gooi ze direct in de wasmand zodat je bij het ontwaken niet meteen tegen het allegaartje aankijkt. Aan het voeteneinde van het bed is een mooie linnenkist handig om je beddengoed, kussens en dekens in op te bergen. Gebruik mandjes om spullen snel en makkelijk uit het zicht op te bergen, het zal je veel meer rust geven.

Natuurlijk slapen met organisch bedlinnen

Koop natuurlijk en liefst organisch bedlinnen, zoals biologisch katoen, linnen, tencel en percal. Duurzaam organisch beddengoed gaat gewoon veel langer mee in tegenstelling tot synthetische stoffen, die ook nog eens allerlei gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zoals allergische reacties of astma. Hierin geldt zeker het gezegde: “Goedkoop is duurkoop”, vooral als het op je nachtrust aankomt. Geef of vraag bijvoorbeeld een set hoogwaardig kwalitatief bedlinnen als cadeau voor je verjaardag, de feestdagen of housewarming. Een goede tip voor natuurlijk beddengoed: bij Yumeko vind je de beste kwaliteit biologisch katoen of linnen. Het prachtige assortiment bestaat o.a. uit bedlinnen, dekbedden, kussens en matrassen die allemaal worden gemaakt op de meest duurzame en ethisch verantwoorde manier. Ik heb een product review geschreven over mijn ervaring met hun beddengoed, deze kun je hier lezen.

Zachte naturel- en aardetinten voor een rustige uitstraling

Kleuren hebben een psychologische werking en hebben niet alleen invloed op hoe de kamer eruit ziet maar ook op de sfeer die wordt uitgestraald. Des te belangrijker om kleuren te kiezen die passen bij jouw persoonlijke smaak en eigen stijl om van je slaapkamer een droomplek te maken. Rustgevende tinten, zoals zachte aardetinten in combinatie met witte, naturel en grijsachtige kleuren gaan altijd goed samen voor een rustige en tijdloze sfeer. Maar kleur heeft niet alleen een psychologische werking, ze hebben ook invloed op hoe wij de ruimte optisch waarnemen. Als richtlijn kun je bij de kleurkeuze het volgende in je achterhoofd houden:

  • Zachte neutrale kleuren creëren een rustgevende omgeving
  • Neutrale, heldere tinten laten een kleine ruimte bovendien groter lijken.
  • Donkere kleuren roepen een sereen gevoel op
  • Donkere tinten kunnen een ruimte verkleinen

Verduisterende Raambekleding

Voor een donkere slaapkamer zijn verduisterende gordijnen een must, afhankelijk van het raamtype kun je hierbij denken aan verduisterende vouwgordijnen, plissé gordijnen of bijvoorbeeld overgordijnen in combinatie met (semi)transparante vitrages. Door vitrages aan je overgordijnen toe te voegen creëer je een extra privacy laag. Zo kun je ervoor kiezen om je gordijnen dicht te houden voor volledige privacy, maar kun je ook alleen de vitrages dichthouden om daglicht binnen te laten zonder het gevoel te hebben dat iedereen zomaar naar binnen kan kijken. Ze geven de slaapkamer een luchtige en zachte uitstraling. In een grote ruimte met een glad vloeroppervlak dempen gordijnen die wat stotend op de vloer zijn aangebracht, het geluid.

Houdt de Aankleding en Inrichting rustig

Sierkussens op het bed zorgen voor een knus en warm gevoel, maar zijn bij mooi bedlinnen niet eens nodig. Afhankelijk van de persoonlijke stijl kunnen ze in bijpassende tinten of juist in contrasterende kleuren worden gecombineerd. Een sierlijke plaid, nonchalant over het bed gedrapeerd, creëert zachte lagen en een huiselijke sfeer. 

Probeer de decoratie in je slaapkamer minimaal te houden, te veel kan namelijk al snel rommelig en onrustig ogen, vooral bij een kleine slaapkamer. Ga liever voor een dierbaar object, een mooie stoel, een fotolijst of vaasje voor op de nachtkastjes of commode. Een mooi schilderij of bijzondere wanddecoratie, bijvoorbeeld boven het bed, kan de blikvanger zijn in de ruimte. 

Met deze tips en ideeën kun je jouw slaapkamer omtoveren tot een oase van rust. Op zoek naar meer inspiratie voor de slaapkamer? Hier lees je hoe je de kleur aubergine kan combineren in de een slaapkamer.